3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

TMMOB'dan dini yapılar tepkisi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Van Şubesi Başkanı Şabettin Öztürk, bazı dernekler tarafından inşa edilen camilerin İslam mimari kaygısından uzak olduğunu, daha çok Hıristiyan dini mimari özentisinin taklit edildiğini iddia etti.

Şabettin Öztürk, Tuci İş Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında dini yapıların dernekler tarafından yapımına tepki gösterdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait cami ve diğer yapılara ait tüm uygulamaların uzman elemanların onayından sonra yapıldığını ifade eden Öztürk, Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcisi olan müftülüklere ait olanların ise büyük bir bölümünün şahıslar ve dernekler tarafından inşa edildiğini belirtti. Diyanete ait olan tüm yapıların projelerinin bulunmadığını, çoğuna ise inşaatı bittikten sonra uyduruk projeler hazırlandığını iddia eden Öztürk, "Van merkez, ilçe, belde ve diğer yerleşim alanlarında bulunan bu yapıların hepsi dernekler tarafından yapılmaktadır. Bu derneklerde yer alan şahısların hiçbir teknik bilgisi yoktur. Binalar, niteliksiz ve toplumun değer yargılarına uymayan bölge insanının dini duygularını istismar eden inşaat işçisi ve derneklerdeki şahıslar tarafından yürütülmektedir. Bu dernek yöneticilerinin bir bölümü geçmişteki mimar ve mühendis olma hayalini gerçekleştirmemiş şahıslardır. Van şehri son dönemlerde hemen hemen her köşede niteliksiz dini yapı, yeni inşaatı veya onarım çalışmaları ile niteliksiz ve denetimsiz bir görünüme bürünmüştür. İslam mimari kaygısından uzak, daha çok Hıristiyan dini mimari özentisi taklidi yapılar, bilgisiz insanlar tarafından Van kentinin görünümü değiştirilmektedir. Çoğu yapılarda teknik eleman denetiminden uzak ve ciddi mimari ve statik eksiklikler görülmektedir. İleride oluşabilecek orta şiddetindeki bir depremde bu yapılar birer mezar haline dönüşecektir" dedi.

Bu yapılarda imzası olan ve üyeleri olan mimarlar hakkında oda olarak yasal işlem başlattıklarını da sözlerine ekleyen Şabettin Öztürk şöyle konuştu;

"Diğer meslek odaları da üyelerinin uygulamalarını araştırmalıdır. Mimarlar Odası olarak çözüm önerimiz, Van Valiliği ve Van Belediyesi söz konusu tüm dini yapıların derneklerini feshetmesidir. Tamamlanan ve inşaatları devam eden yapılar durumları hakkında bilgi sahibi olabilmek için komisyon kurulmalıdır. Komisyonda Van Valiliği, Van Belediyesi, Van İl Müftülüğü teknik görevlileri, vakıflar teknik görevlisi, maliye, mimarlar, jeoloji ve inşaat mühendisleri odaları yetkililerinden oluşan 8 kişilik bir ekip kurulmalıdır. Statik olarak problemli olan yapılar hemen yıkılmalıdır. Varsa suçlular hakkında yasal işlem yapılmalıdır. Aksi takdirde ileride oluşabilecek her türlü sıkıtından komisyon isimleri zikredilen kurum ve kuruluşlar sorumlu olacaktır."

İH
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 18:11:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?