6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Toprak analizine ilgi artıyor

VAN'DA TOPRAK ANALİZİNE İLGİ ARTIYOR

Van Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, oda olarak bölgede kurdukları Toprak, Yaprak, Su ve Bitki Analiz Laboratuarı ile babadan kalma yöntemlerle yapılan tarım alışkanlıklarını kırmaya çalıştıklarını belirtti.

Van Ziraat Odası Başkanlığı tarafından 3 yıl önce kurulan Toprak, Yaprak, Su ve Bitki Analiz Laboratuarı bölge çiftçisinin umudu oldu. Van'ın yanı sıra Bitlis, Hakkari, Muş ve Ağrı illerinde de çok sayıda çiftçinin topraklarını getirilerek burada analizini yaptırdığı belirtildi.

Modern tarımda toprak analizinin çok önemli olduğunu belirten Van Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, üründen maksimum verimin alınmasının toprağın cinsine göre tohum ve gübrenin atmasıyla mümkün olduğunu kaydetti. Bölge çiftçisini üründen maksimum verim alması amacıyla kurdukları laboratuarda yapılan analiz sonuçlarına göre çiftçinin toprağın özelliğine göre tohum ve gübre önerildiği, sulamanın da bu doğrultuda yapıldığını kaydeden Özgökçe, "Son birkaç yıldır devlet tarafından sağlanan desteklerle birlikte çiftçilerimiz yaptıkları toprak tahlili sonucuna göre tarım yapmaya başladılar. O da bizi mutlu etmektedir. Bizim oda olarak verebileceğimiz en iyi hizmetlerden biri de çiftçilerimizin modern tarıma geçmesidir" dedi.

- MODERN TARIMA GEÇMEK İÇİN ÇABA HARCIYORUZ

Bölgede daha birkaç yıl öncesine kadar laboratuar diye bir şeyin varlığından bile bahsedilmediğini kaydeden Özgökçe, çiftçilerin her yıl aynı tarlaya aynı tohumu ve gübreyi attıklarını, babadan kalma yöntemlerle sulamasını yaptıklarını ifade ederek, "Bölgeden babadan kalma yöntemlerle yapılan tarım alışkanlığını kırmaya çalışıyoruz. Çiftçilerimiz devlet tarafından sağlanan gübre, analiz ve mazot gibi desteklerle birlikte daha yeni yeni toprak tahlilini yapıyor, sertifikalı tohum ve fidan kullanıyor. Çiftçilerimizin kültür ırkı hayvanlara dönmesi için de çaba harcıyoruz" şeklinde konuştu.

- HEM VERİMİ ARTIRIYORUZ HEM DE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ

Kurdukları laboratuar ile hem bölge çiftçisinin ürününden verim sağlanmasına yardımcı olduklarını hem de eleman çalıştırarak bölgede istihdama katkı sağladıklarını anlatan Özgökçe, "Üç yıl önce kurduğumuz laboratuarda toprak analizini yaptıran binerce çiftçimiz daha yüksek verim elde Ederken, 1 ziraat mühendisi, 1 kimyager ve 1 teknik eleman olmak üzere çalıştırdığımız 4 kişiye de istihdam sağlıyoruz" şeklinde konuştu.

VAN'DA TOPRAK ANALİZİNE İLGİ ARTIYOR
VAN'DA TOPRAK ANALİZİNE İLGİ ARTIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2010 Salı 13:37:05
Güncelleme :8 Haziran 2010 Salı 13:40:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?