6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Töre çinayetlerini önleme konferansı

Van’da düzenlenen "Kadın ve Şiddet" konulu konferansa katılan İstanbul Barosu avukatlarından Hülya Gülbahar, Türkiye’nin belli bölgelerinde yaşanan töre ve namus cinayetlerini ortadan kaldırmak için önce gelenek ve göreneklerin kaldırılması gerektiğini savundu. Gülbahar, "Aileler kızlara bir suç işleyecek gözüyle bakıyorlar" dedi.

S.S Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA- KOOP) tarafından düzenlenen ’Kadın ve Şiddet’ konulu panel Akdamar Oteli’nde düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan YAKA-KOOP Üyesi Ayşegül Kartal, şiddeti seven bir toplumda yer alan kadınlara destek olmak için böyle bir kooperatif kurduklarını söyledi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Diyarbakır Kadın Merkezi Danışmanı Nebahat Akkoç, kadınlar olarak örgütlenerek sorunlarını çözmeye çalıştıklarını söyledi. Şiddete maruz kalan kadının hareketinin toplumsal hareketin dışına itilmemesi gerektiğini de vurgulayan Akkoç, "Biz kadınlar olarak toplumsal çevrede söz sahibi olabilmemiz için kadın derneklerin kurmamız lazım. Kadınlar haklarını aramak için yeni yetişen nesillerin eğitimine çok büyük bir önem verilmesi gerekir. Biz kadınlar olarak ne zaman din, dil ırk ayrımı yapmadan bir noktada birleşirsek o zaman haklarımızı savunuruz" dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan İstanbul Barosu avukatlarından Hülya Gülbahar ise Türkiye’de yasal olarak kadınların bir devrim yaptıklarını söyledi. Kadınlar sorunlarını çözebilmek için gerekli yerlere müracaatları rahatlıkla yaptığı kaydeden Gülbahar, "AB ülkelerinde kadınlar çok üst merci ve makamlara sahiptirler. Ancak Türkiye’de tam tersi kadınlar en aşağılayıcı mertebelerde yer alıyorlar. Türkiye’nin belli bölgelerinde uygulanan töre ve namus cinayetlerinin yaşanmaması için ise gelenek ve görenekleri bir an önce ortadan aldırmak gerekir. İçimizde globalleşen gelenekleri bir an önce içimizden atmamız lazım. Namus cinayetleri yüzünden aileler kızlarına suç işleyecek gözlü ile bakıyorlar. Kızlarda bir psikolojik baskı oluşur. Bu baskıyla kızlar namus cinayetlerine sevk ediliyor ve daha sonra töre denilen olgularla kızlar öldürülüyor" şeklinde konuştu.

Düzenlenen konferansa, Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır’ın eşi Erzi Tanılır, Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, Van Kadın Derneği Başkanı Zozan Özgökçe ile çok sayıda kadın katıldı.

VAN (İHA) -
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2004 Pazar 09:45:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?