3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Trafik levhaları tahrip ediliyor

Karayolları Van 11. Bölge Müdürü Metin Görmen, 2008 yılı içerisinde karayolları üzerinde trafik güvenliğini sağlayan trafik işaret levhalarından 6 bin adedin tahrip edildiğini söyledi. 

Karayolları üzerinde trafik güvenliğini sağlayan trafik işaret levhalarının tahrip edilmesinin maliyeti her yıl artıyor. Hurda değeri taşıması nedeniyle hırsızların iştahını kabartan trafik işaret levhalarının bir çoğu her yıl yenileniyor. Bilinçsiz vatandaşlar tarafından kırılan, kurşunlanan ve tahrip edilen trafik işaret levhalarının devlete yıllık maliyeti yükselirken, Karayolları yetkilileri işaret levhalarının hırsızlar tarafından çalınmasından dertli. Karayollarında yaşanan bu olumsuzluklar ekonomik olarak ciddi kayba neden olurken, trafik kaza riskini de artırıyor. 

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Karayolları Van 11. Bölge Müdürü Metin Görmen, yollardaki trafik işaret levhalarının bir çoğunun zorunlu sebeplerden dolayı her yıl yenilendiğini belirtti. Bu sebeplerin başında levhaların çalınması, daha çok kırsal kesimlerde levhaların kurşunlanması, üzerindeki reflektif tabakanın soyulması, tahrip edilmesi, çarpma, normal yıpranma ve görünürlüğünün kaybedilmesi olduğunu ifade eden Görmen, sadece bir levhanın takılmasına kadar harcanın miktarın 300-400 YTL olduğunu kaydetti. 

Bunun Türkiye geneli düşünüldüğünde devlete verilen zararın yüksek olduğunu anlatan Görmen, "2008 yılının Ekim ayına kadar tahrip edilen işaret levhalarımızın sayısı 6 bin adettir. Geçtiğimiz 2006 ve 2007 yılında da aynı rakamlarda bir tahribat söz konusudur. Sorumluluk alanlarımızda bulunan Van, Muş, Bitlis, Hakkari yollarımızdan toplam yol ağı 3 bin kilometredir. Bu yol ağı boyunca özellikle kırsal kesimler başta olmak üzere otoyollardaki levhaların tahribat sayısı daha fazladır. Sac niyetine çalınan yuvarlak levhalarımızın da oranı yüksektir. Bu tür tahribatlar kurumumuza zarar verdiği gibi vatandaşlarında can güvenliğini tehlikeye sokuyor. Tahrip edilen trafik uyarı levhası eksikliğinden dolayı meydana gelen ölümlü veya maddi hasarlı kazalardan dolayı karayolları hedef olarak gösteriliyor. Fakat biz can güvenliği için bu levhalarımıza binlerce YTL harcıyoruz. Bu tür eylemde bulunan vatandaşlarımızın ileriyi görerek daha duyarlı davranmalarını istiyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 13:23:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?