2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

TUBİTAK bölge yarışması ödül töreni

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından bu yıl ilk kez Van'da düzenlenen 'TÜBİTAK Van 2008 Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması'nda dereceye giren proje sahiplerine düzenlenen bir törenle ödülleri verildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Zeve yerleşkesinde bulunan Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine, Van Vali Yardımcısı Ali İpek, Belediye Başkan Yardımcısı Miraz Tunçdemir, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Okut, İl Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız, TÜBİTAK Van Bölgesi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Keser ile proje sahibi öğrenciler ve öğretmenleri katıldı.

Törende bir konuşma yapan TÜBİTAK Van Bölgesi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Keser, yarışmanın bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, matematik, sosyoloji ve yerbilimi dallarında düzenlendiğini kaydetti. Ağrı ve Şırnak'tan yarışmaya proje gönderilmediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Keser, Batman, Bitlis, Hakkari, Muş, Siirt ve Van illerinde gelen 112 proje içerisinde yapılan ön değerlendirmenin ardından 60 proje sahibinin davet edildiği kaydetti. 15 Nisan gününden itibaren Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı salonunda sergilenen projeleri çoğunluğu YYÜ'den 21 öğretim üyesi tarafından değerlendirdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Keser, 2008 yılı araştırma projeleri yarışmalarında Van bölgesinin 112 proje başvurusu ile 12 bölge arasında 8'inci sırada yer aldığını ve Ankara finallerine 6 proje göndermeye hak kazandığını kaydetti.

İl Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız ise geçen yıl düzenlenen araştırma proje yarışmalarına Van'da katılımın istenilen seviyede olmaması üzerine öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim seminerleri düzenlediklerini kaydetti. Düzenlenen seminerler sayesinde bu yıl Van'da katılımın yüzde 100 arttığını ifade eden Yıldız, okuyup ezberleyen bir öğrenci profilinden kurtulmanın tek yolu bu tür yarışmaların düzenlenmesinden geçtiğini kaydetti.

YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Okut'un da bir konuşma yaptığı törende Ankara'da düzenlenen finallere halk kazanan proje sahiplerine ödülleri verildi. Van Türkiye Yardımseverler Derneği Lisesi'nden Özlem Armutçu ve Özlem Gencer isimli öğrencilerin sosyoloji dalında hazırladıkları 'Van ili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Haritası', Van Milli Piyango Anadolu Lisesi'nden Emre Esin isimli öğrencinin sosyoloji dalında hazırladığı 'Türkiye'de uyuşturucu kullanıcı pazarının analizi ve Van ili örneği', Bitlis Özel Selahaddin Eyyübi Lisesi'nden Mücahit Taşdemir isimli öğrencinin biyoloji dalında hazırladığı 'Küresel ısınmada biyolojik denge, bioline teorisi ve küresel ısınmaya öneri', Batman Ziya Gökalp Anadolu Lisesi'nden Kesira Altunışık isimli öğrencinin matematik dalında hazırladığı 'Taban aritmetiği ile şifreleme', Hakkari Anadolu Lisesi'nden Ömer Gül ve Vedat Atlı isimli öğrencilerin fizik dalında hazırladıkları 'Dalga denizde, elektrik bizde' ve Hakkari Anadolu Lisesi'nden Sinan Keği ve Ceyhan Dündar isimli öğrencilerin yerbilimi dalında hazırladıkları 'Çığ felaketine son' isimli projeleri Ankara'da düzenlenecek finallere katılmaya hak kazandı.

Dereceye giren 6 proje sahibine ve danışmanlarına TÜBİTAK tarafından verilen bin YTL'lik para ödülü ile Van Valiliği, Belediye Başkanlığı, YYÜ Rektörlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verilen hediyeleri, Vali Yardımcısı İpek, Belediye Başkan Yardımcısı Tunçdemir, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Ceylan, Rektör, rektör yardımcısı Prof. Dr. Okut, İl Milli Eğitim Müdürü Yıldız, TÜBİTAK Van Bölgesi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Keser tarafından verildi.

.
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2008 Cuma 16:54:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?