5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

TÜBİTAK Yarışması sonuçlandı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından organize edilen 'TÜBİTAK 2009 Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere düzenlenen bir törenle ödülleri verildi.

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Van Devlet Tiyatrosu Salonu'nda gerçekleşen ödül töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Keser, yarışma hakkında genel bilgiler verdi. 1969 yılından bu yana TÜBİTAK tarafından ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel ve uygulamalı bilim alanlarında araştırmaya teşvik etmek, onların üstün kabiliyetlerini ortaya çıkarmak ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla ortaöğretim öğrencilerine yönelik araştırma projeleri yarışması yaptığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Keser, önceki yıllarda sadece Ankara'da yapılan Araştırma Projeleri yarışmasının, 2005 yılından sonra bölgesel yarışmalar halinde yapılmaya başladığı söyledi. Geçtiğimiz yıl 10 bölge merkezinde gerçekleştirilen yarışmaların, bu yıl İstanbul (Avrupa) ve Van Bölge merkezlerinin de eklenmesiyle 12'ye ulaştığı ifade edilen Yrd. Doç. Dr. Keser, "Bu amacı desteklemek ve proje geliştirecek öğrencilere rehberlik edecek olan öğretmenlerimize bilim danışmanlığı kültürü kazandırmak için, TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörlüğü olarak, ilkini 2007 yılının haziran ayında, ikincisini ise yine aynı yılın aralık ayında Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Muş, Şırnak, Siirt ve Van illerini kapsamına alan Van Bölgesi düzeyinde gerçekleştirdiğimiz 'Proje Yürütme ve Bilim Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayları' düzenlenmiştir" dedi.

Van Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız ve Van Vali Yardımcısı Hasan Yılmaz'ın da birer kısa konuşma yapmasının ardından ödül törenine geçildi. Yarışmada 8 dalda üçüncü olan öğrencilere Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu başarı belgelerini verirken, ikinci olanlara ise Yahya Yıldız belgelerini verdi. Son olarak dallarında birinci olan ve Ankara'da Van bölgesini temsil etmek için dereceye girenlere ödülleri ise Vali Yardımcısı Hasan Yılmaz tarafından verildi. Birincilik elde eden öğrencilere kitap, başarı belgesi ve 500 TL ödül verilirken, rehber öğretmenlere de 500 TL verildi.

'TÜBİTAK 2009 Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'nda dereceye girerek, Ankara'da Van bölgesini temsil etmeye hak kazanan öğrencilerin isimleri ve projeleri şöyle;
"Bitlis Özel Selahaddin Eyyübi Lisesi'nden Sefa Şirvan ve Uğur Dilsiz'in 'Kendini Tanıtan Periyodik Cetvel' projesi, Siirt 14 Eylül Anadolu Lisesi'nden Sami Aslan ve Ali Güler'in 'Siirt Fıstık (Pıstacıa Sp.) Kabuğunun Bitki Gelişimi Üzerine Etkisinin İncelenmesi' projesi, Batman Anadolu Lisesi'nden İdris Genç ve İbrahim Kandemir'in 'Yeni Helikopter Sistemi' projesi, Siirt Türk Telekom Fen Lisesi'nden Emre Demir'in 'Hedef Tahtası' projesi, Van Türk Telekom Fen Lisesi'nden Mustafa Abdurrahim İlhan'ın 'Altıgen Petekli Kalorifer Peteği' projesi, Bitlis Özel Selahaddin Eyyübi Lisesi'nden Mücahit Taşdemir'in 'Çevre Dostu Zeolit Ve Ozonlama Ortak Uygulamaları', projesi Van Sağlık Meslek Lisesi ile Van Bilim Sanat Merkezi'nden Bahar Aksoy'un 'Hazırlanan Bir Kir Mıknatısının Arsenik Miktarına Etkisinin Araştırılması' projesi, Siirt İMKB Gazi Lisesi'nden Güler Kırşan'ın 'Kareköklü Sayılarda Altın Fark' projesi, Batman Ziya Gökalp Anadolu Lisesi'nden Mustafa Akat'ın 'Pratik Simetri' projesi, Van Anadolu Öğretmen Lisesi'nden Mahmut Hüdai Yaman'ın 'Asal Sayıların 4n-1 Şeklinde Olanlarının 2a²±b² Şeklinde Gösterilmesi' projesi, Ağrı Cumhuriyet Lisesi'nden İbrahim Onyıl ile Emin Afşin'ın 'Ağrı İli Örneğinde Ailede Çocuğun Değeri' projesi, Van Anadolu Öğretmen Lisesi'nden Kutsal Ebrar Bartu ile Zuhal Gündüz'ün 'Van İlinde Kız Çocuklarının Okula Gönderilmeme Nedenleri' projesi, Van Gevaş Çok Programlı Lisesi'nden Esra Ceylan ile Mikail Akbaş'ın 'Büyülü Kutudaki Televizyon Akıllı İşaretlerin İzleyicilere Yönlendirmedeki Etkisi' projesi, Van Gevaş İzzettin Şir Anadolu Lisesi'nden Deniz İlhan ve Kahhar Çacur'un 'Tuşba'nın Gök Mezarı - Üç Pınar Kaya Odası Mezarı' projesi."
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 14:57:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?