3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Türban kararına bir tepki daha

Özerk Diyanet ve Evkaf Sendikası (ÖZERK DİYANET-SEN) Van Temsilciliği, bir basın açıklaması yaparak Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesine ilişkin iptal kararına tepki gösterdi.

Yüzüncü Yıl İş Merkezi'ndeki il temsilciliğinde bir basın açıklaması yapan Özerk Diyanet-Sen Van Temsilciliği Üyesi Yusuf Adli, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'yı ihlal ettiğini öne sürerek iptal kararının hukuka aykırı ve kamu vicdanını zedeleyici bir karar olduğunu söyledi. Gelinen noktada parlamenter sistemin bu şekilde işleyemeyeceğini savunan Adli, "Yürürlüğü durduran Anayasa Mahkemesi kararı, ülkeyi krize, toplumu gerilime iten ve sorunu büsbütün çözümsüzlüğe hapseden bir karar olarak kanayan yarayı kangrenleşmiştir" dedi.

Halkın büyük bir bölümünün başörtüsünün serbest olması yönünde görüşü bulunduğunu dile getiren Yusuf Adli, "Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri ile ilinti kurması sonucu verdiği karar, hukuki olmaktan uzak, siyasi bir karar niteliğindedir. Bu karar Meclis'i yok sayarak işlevsiz hale getirmiş ve milli iradeyi devre dışı bırakmıştır. Karar, "Demokrasi bitti, yasamaya paydos" anlayışıyla yetki gaspında bulunan ve Meclis'e ihtiyaç bırakmayan bir karardır" şeklinde konuştu.

Hükümet ve Meclis'i bu karara karşı önlem almaya çağıran Adli şöyle konuştu:

"Bu karar çok yıkıcı etkiler yapabilecek siyasi amaçlı bir karardır. İnsan hak ve özgürlüklerini kısmen iyileştirme amacı taşıyan anayasa değişikliklerinin bile yargı tarafından amacından saptırılarak laik devlet düzenine karşı bir girişim gibi gösterilmesine Meclis asla boyun eğmemelidir. Aksi halde Meclis varlık nedenini kaybedecektir. TBMM derhal harekete geçerek yargı darbesine karşı topyekün bir değişiklikle yepyeni bir sivil anayasa hazırlama çalışmalarına başlamalı, yasama yetkisini kullanılmaz hale getiren Anayasa Mahkemesi'nin mevcut yapısını değiştirmeli ya da varlığına tamamen son vermelidir. Değişikliğin yapılmaması halinde Meclis derhal sine-i millete dönmelidir."

.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2008 Pazartesi 18:22:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?