2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Türk Lirası'nı tanıtma toplantısı

Ülke genelinde 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren kullanılacak olan Türk Lirası düzenlenen toplantı ile Van'daki basın mensuplarına tanıtıldı. 

Van Merkez Bankası Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen toplantı, bir çok gazetecinin katılımı ile yapıldı. Merkez Bankası Başveznedarı Sedat Yaylak ve yardımcısı Yüksel Gülseven'in de hazır bulunduğu tanıtım toplantısında Van Merkez Bankası Bölge Müdür Yardımcısı Özcan Işık, slayt sunum eşliğinde TL'ye geçiş konusunda detaylı bilgiler verdi.
 
Banknot ve madeni paraların tasarım ve güvenlik özelliklerinden bahseden Işık, yeni tasarım ve yeniliklerin kalpazanlığı da büyük ölçüde önleyeceğini belirtti. 

1 Ocak 2009 tarihinde itibaren dolaşıma çıkarılacak olan TL banknot ve madeni paraların, 2009 yılı boyunca bir yıl süre ile YTL banknot ve madeni paralarla birlikte tedavülde olacağını anlatan Işık, "Tedavül sürecinde 1 Ocak - 31 Aralık 2009 tarihlerin tüm banka şubelerinde değişim yapılabilecektir. Yeni Türk Lirası (YTL) banknotlar, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 10 yıl boyunca, YTL ve YKr madeni paralar, 1 Ocak-31 Aralık 2010 tarihleri arasında 1 yıl boyunca, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerince kabul edilecek ve değiştirilebilecek. 1 Ocak 2010 tarihinden sonra Ziraat Bankası hariç diğer bankalar değişim yapıp yapmamakta serbest olacaklardır. Bankaların müşterilerine yapacakları ödemelerde mümkün olduğunca TL banknot kullanılacak. Ancak 2009 yılı boyunca YTL banknot kullanılması da mümkündür. Bankalarca piyasadan çekilen YTL banknot ve madeni paralar mümkün mertebe tekrar piyasaya verilmeyecek. 1 Ocak 2009 tarihi itibarıyla tüm banka hesapları, tutarda herhangi değişiklik olmaksızın, Türk Lirası'na dönüştürülecek. Mevduat hesap cüzdanları veya hesap numaraları değişmeyecek. Bununla birlikte, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren yeni yapılacak işlemler ve yeni verilecek hesap cüzdanları Türk Lirası üzerinden düzenlenecek. Tüm bankacılık işlemleri Türk Lirası üzerinden kaydedilecek. Dönüşümde bu işlemler için bankalara müracaat edilmesine gerek bulunmamaktadır" dedi. 

12 başlık altında açıklanan 16 güvenlik özelliği ile birlikte gizli kalması gereken 2 güvenlik özelliği ile birlikte TL banknotların en güvenilir banknotlar arasında yer alacağını da sözlerine ekleyen Özcan Işık şöyle konuştu; 

"Banknotlarımız holografik şerit folyo özellikleri itibarıyla dünyada ilk. Renk değiştiren şerit, renkli banknot kağıdı, üzerinde kupür değeri ile "TL" harfleri bulunan ve mor (UV) ışık altında parlayan emniyet şeridi. Ay-yıldız figürüne dayalı ortak zemin, belirli açılarla 3 farklı Atatürk portresi, güvenlik özellikleri tüm kupürlerde aynı yerdedir. Ön ve arka yüze dengeli dağıtılmış güvenlik özellikleri, tasarımlar grafiksel ve çizgisel çalışmalar şeklinde ve kupürler birbiriyle bağlantılı motiflerden oluşmaktadır. Ayrıca banknotların seri ve sıra numarası 9 haneden 10 haneye çıktı. Tüm banknotların uzun kenarlarında 6 milimetre, kısa kenarlarında ise iki kupür aynı olmak koşulu ile 4 milimetre fark bulunmaktadır. Banknotlar 3 yıllık yoğun bir çalışma ile hazırlanmıştır. 

Vatandaşlarımızdan ricamız, güvenlik özelliklerini öğrenmeleri ve banknotlarımıza sahip çıkmalarıdır. Tüm bu güvenlik özellikleri sayesinde dolandırıcılık ve kalpazanlık büyük ölçüde önlenecektir. Bunun sahtesini yapmak isteyenler hangi makinede basarlarsa bassınlar o banknotun hangi makinede yapıldığını tespit edebileceğiz. Ayrıca 1 Ocak 2009 tarihinde değişim için Merkez Bankamız açık tutulacaktır."

iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 17:38:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?