5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Ucuz İran şekerlemesine büyük ilgi

İRAN ŞEKERLEMESİ 2 LİRA

Van'da Kurban Bayramı alışverişini yapan dar gelirli vatandaşlar, misafirlerine ikram etmek için kilosu ortalama 2 liraya satılan ucuz İran şekerlemesini yönelirken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Van Temsilcisi Emrullah Atış, Tarım İl Müdürlüğü'nün sağlık açısından bu şekerlemeler üzerinde mutlaka bir çalışma yapması gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı öncesinde çarşı ve pazarlarda hareketlilik yaşanmaya başladı. Vatandaşlar, ara sokaklara kurulan tezgahlara bayram alışverişi için akın ediyor. Bu yıl da geçmiş bayramlarda olduğu gibi dar gelirli aileler, misafirlerine ucuz İran şekerlemesi ikram edecek. Pazarı gezen vatandaşlar, marketlerde kilosu 5-10 lira arasında değişen Türk şekerlemelerinden çok kilosu ortalama 2 liradan satılan İran şekerlemesini tercih ediyorlar.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Van Temsilcisi Emrullah Atış, özellikle bayramlarda, şeker, çikolata ve benzeri gıdaların tüketiminin yıl ortalamasının 8-10 katına çıktığını kaydetti. Bu dönemlerde kaçak imalathanelerde üretilen ürünlerin bayram döneminde çok düşük fiyatlarla satışa sunulduğunu anımsatan Atış, hangi koşullarda üretildiğini bilinmeyen bu ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiği için alınmaması gerektiğini vurguladı. "Sokakta satılan şeker, çikolata ve tatlı gibi ürünler kesinlikle satın alınmamalıdır. Ambalajlı ve etiketli ürünler tercih edilmelidir. Tüketici, son kullanım tarihi geçmiş ürünleri satın almamalıdır. Güvenilir ve tanınmış markaların ürünlerini alınmalarında çok büyük yarar vardır" dedi.

İran'dan Van'a her yıl tonlarca şekerleme getirildiği ve ucuz olduğu için de vatandaşlar tarafından çok ilgi gördüğünü belirten Atış, ancak sağlık yönünde bu şekerlerle ilgili herhangi bir çalışmanın bu güne kadar yapılmadığını belirtti. Bu şekerlerin içinde ne tür bir katkı maddesinin bulunduğunu bilinmediğini söyleyen Atış, "Tarım İl Müdürlüğü bu şekerlemeler üzerinde mutlaka bir çalışma yapmalıdır. Bu şekerlemenin kanserojen madde içerip içermediği dahi bilinmemektedir" şeklinde konuştu.

İRAN ŞEKERLEMESİ 2 LİRA
İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2009 Pazartesi 15:08:01
Güncelleme :23 Kasım 2009 Pazartesi 15:41:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?