2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Ulupamir Kültür Şöleni başladı

Erciş ilçesi Ulupamir köyüne yerleştirilen Kırgızlar'ın geleneksel hale getirdikleri 'Ulupamir Kültür Şöleni', bu yıl da coşkuyla kutlandı.

İlçeye 26 kilometre uzaklıkta bulunan ve Kırgız Türklerinin yaşadığı köyde, Pamir Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği (Pamir-Der) organizasyonunda gerçekleşen '7. Ulupamir Kültür Şöleni', atlı birliklerin misafirleri yolda karşılamasıyla başladı. Atlı birlikler ellerindeki Türk bayrakları ile Van Valisi Özdemir Çakacak ve İlçe Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu'nun makam arabasına tören alanına kadar eşlik etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, şölenin açılış konuşmasını yapan Pamir-Der Genel Başkanı Kasım Varol, bir milleti, millet yapan unsurların başında kendisine has kültürün geldiğini belirterek, kültürüne sahip çıkmayan milletin başka bir kültürün etkisinde kalmaya mecbur olduğunu söyledi. Varol, Türk dünyasının bir parçası olan şölenin halkın desteği ile güçlendiğini belirterek, "Burada hep beraber kültürümüze, bayrağımıza ve vatanımıza sahip çıkmanın mutluğunu yaşıyoruz" dedi.

Van Valisi Özdemir Çakacak ise yaptığı konuşmada böyle bir şenlikte vatandaşlarla beraber olmanın mutluğunu yaşadığını ifade ederek, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Vali Çakacak, Ulupamir köyü halkının bu vatanın, bu toprakların öz sahipleri olduğunu vurgulayarak, "Sahip oldukları kültür ve değerleri yaşattıklarından ve gelecek kuşaklara aktardıklarından ötürü tüm Ulupamirli vatandaşlarımızı candan kutluyorum" dedi.

İlçe Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu, şölende yaptığı konuşmada ülkenin her tarafının ayrı bir güzelliğinin, ayrı bir özelliğinin bulunduğunu belirtti. Kaymakam Kurtoğlu, Kırgızlı vatandaşların düzenlemiş olduğu şölenin ayrı bir anlam ifade ettiğini ve bu şölende engin Türk kültürünün en güzel örneklerinin yaşandığını söyledi. Kurtoğlu, "Bugün burada yıllar önce Orta Asya'dan ülkemize davet edilen, Pamir yaylalarından gelen kardeşlerimizin an be an yaşadıkları kültürlerine hep birlikte tanık oluyoruz" şeklinde konuştu.

Kırgızistan'dan gelen öğrencilerin komuz eşliğinde ve yöresel kıyafetler içinde sergiledikleri oyunların ardından, Pamir-Der yetkilileri tarafından protokol üyelerine Kırgızistan milli kıyafeti olan 'çapan' giydirip 'kalpak' takıldı. Davetliler daha sonra oluşturulan stantları gezip, at üzerinde oynanan kök börü oyununu izledi. Bu arada, Erciş Ülkü Ocağı Başkanı Şahin Yağar tarafından şöleni izlemeye gelen vatandaşlara ücretsiz çay ve ekmek arası döner ikramı yapıldı.

.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2008 Pazartesi 10:25:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?