2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

'Üniversiteler yeniden yapılandırılmalı'

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Van Şube Başkanı Lezgin Botan, üniversitelerin yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti.

Eğitim-Sen Van Şubesi tarafından Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) kuruluş yıldönümü dolayısıyla Sanat Sokak'ta bir basın açıklaması yapıldı. Sendika üyeleri adına basın açıklamasını Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Lezgin Botan okudu. Botan, kamu üniversitelerinin öğrencilerden alınan harçlarla adım adım pahalı hale getirildiğini belirterek üniversitelerin sermaye ile kurduğu ilişki doğrultusunda değiştiğini öne sürdü.

Botan, "Üniversitelerin toplumsal ve bilimsel niteliği ortadan kalkarak sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim yapan, sermayeye eleman yetiştiren, sermaye için bilgi ve teknoloji üreten merkezlere dönüşmüş olması, bilim ve bilimsel üretimin geleceği açısından düşündürücüdür. Yaşanan değişim üniversiteyi, toplum için bilim üretme gibi temel niteliğinden koparmaktadır. Üniversitelerin ve YÖK'ün değişimi uzun zamandır gerek siyasal iktidarların, gerekse bizzat kurumun temel gündemlerinden birini oluşturmaktadır. YÖK ve hükümetin amacı, sermayeyi üniversitelerde doğrudan etkin kılmaktır.

Üniversitelerin birer işletme olarak kendi kaynaklarını oluşturması, öğrencilerin ekonomik gelir kaynağı olarak tanımlanması, bilginin piyasa için üretilerek üniversitelerin piyasada rekabet eder hale gelmesi, ulaşılmak istenen başlıca amaçlardandır. Bütün eğitim kurumları gibi üniversiteler de yeniden yapılandırılmaktadır. Topluma ve insanlığa karşı sorumlu özerk bilimsel ve demokratik bir üniversite talebinin gerçekleşmesi, başta YÖK ve siyasi iktidar olmak üzere, üniversiteleri birer egemenlik alanı haline getirmeye çalışan her türden yapı ve anlayışlara karşı mücadele ile mümkündür. YÖK'ün üniversiteler üzerindeki baskıcı uygulamalarına imkan veren 2547 Sayılı Yasa'nın yerine demokratik, katılımcı bir üniversite yasası hazırlanmalıdır. Eğitim-Sen olarak, üniversitelerin bütün bileşenleri ile birlikte özgür, eşit ve demokratik bir Türkiye, özerk demokratik ve kamusal bir üniversite için mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından, kalabalık sessiz bir şekilde dağıldı.

iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 15:20:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?