7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Urartu mutfak kültürü anlatılacak

URARTU MUTFAK KÜLTÜRÜ VAN'DA ANLATILACAK

Urartu Medeniyeti'nin mutfak kültürü 24-26 Kasım tarihleri arasında Van'da yapılacak olan 2. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürleri ve Van Yemekleri Sempozyumu'nda anlatılacak.

Van Valiliği'nin organizasyonunda yapılacak olan 2. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürleri ve Van Yemekleri Sempozyumu'na, Van Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Van Ticaret ve Sanayi Odası, Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği,

- TMMOB Mimarlar Odası Van Şubesi, Yemek ve Kültür Dergisi, Van Vakfı, Van Ticaret Borsası, Van Lokantacılar Odası, Van Otelciler Birliği ve Van Kahveciler Derneği de katkı sunacak. 24 Kasım 2010 günü saat 09.00'da Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda başlayacak olan sempozyumun ilk günü Prof. Dr. Oktay Belli, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu ve Van Valisi Münir Karaloğlu birer konuşma yapacak.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma katılan akademisyenler başta Urartu mutfak kültürü olmak üzere Van ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki mutfak kültürü ile ilgili çeşitli sunumlar yapacak. 3 gün sürecek olan sempozyum süresince de çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklerde olacak. Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın Van Gölü İnci Kefali belgesel filmi ile Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel'in 'Van Havzası Kuşları' dia gösteriminin yanı sıra Yrd. Doç. Dr. Atilla Durmuş, Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel ve fotoğraf sanatçısı Ali İhsan Öztürk'ün 'Van Havzası' kuşları fotoğraf sergisi de yer alacak.

- MİLLETVEKİLİ ORHAN YEMEK SERVİSİ YAPACAK

Adalet ve Kalkınma Partisi Van Milletvekili Gülşen Orhan da, kendi elleriyle yapacağı Van ve Bahçesaray yöresine ait yemeklerden Tirşik, Helise, Pişrük, Soğan dolması ve Savara Çoriniyi sempozyuma katılacak olan davetlilere öğle arası ikramda bulunacak. Ayrıca Van'daki 35 lokanta işletmecisi de kendi iş yerlerinde yapacağı Van ve yöresine ait yemekleri kurulacak stantlarda hem tanıtımını yapacak hem de gelen misafirlere ikram edecek.

- DÜNYANIN EN İYİ AŞÇILARINDAN MUSA DAĞDEVİREN DE GELİYOR

Dünyanın en iyi aşçılarından biri olarak gösterilen Gaziantep'in Nizipli ilçesi doğumlu Musa Dağdeviren ile Antakyalı eşi Zeynep Dağdeviren de sempozyumda "Yemek Geleneklerimiz ve İcat Edilen Yemek Geleneklerimiz" ile ilgili bir sunum yapacak. 1963 yılında Nizip'te doğan Dağdeviren, beş yaşında fırıncı dayılarının yanında çırak olarak çalışmaya başlamış, küçük yaşlardan başlayarak simitçi, lokantacı, tatlıcı, çorbacı, kebapçı, kahveci çırağı, kavakçı, pamuk ve meyve işçisi, kaynakçı olarak çalışmış. Kağıt fabrikalarında mevsimlik işçilik de yapan Dağdeviren, 1979'da İstanbul'a yerleşerek dayısının lokantasında fırın ustası olarak çalışmaya başladı. Kadıköy'de Ender Kebap Salonu'nda kebap ve fırın ustabaşı, Bostancı'da Kazım Buhara Et Lokantası'nda fırın, kebap ve meze ustası olarak çalıştı.

- VAN GECESİ YAPILACAK

2. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürleri ve Van Yemekleri Sempozyumu'nun 2. günün de ise 'Van Gecesi' de yapılacak. Halkoyunları ekiplerinin gösterisinin yanı sıra Van yöresine ait maniler de okunacak. Vanlı sanatçılar gece de Türkçe ve Kürtçe türküler okuyacak.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2010 Pazartesi 17:29:01
Güncelleme :22 Kasım 2010 Pazartesi 18:57:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?