6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Urartulara ait stel bulundu

URARTULARA AİT 3 BİN YILLIK STEL BULUNDU

İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında Van Kalesi'nde yürütülen kazılarda 3 bin yıl öncesine ait üzeri çivi yazısı ile yazılmış bir stel 'taş blok' bulundu. Urartu Kralı Rusa dönemine ait ve 500 kilogram ağırlığındaki stel, iş makinesinin yardımıyla toprak altından çıkarılabildi.

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Eski Van şehri olarak adlandırılan Van Kalesi'nin güney kesiminde yapılan arkeolojik kazılarda yeni bir tarihi esere daha ulaşıldı. Daha önce 2 bin 700 yıllık bir mühür bulan arkeologlar bu kez 3 bin yıl öncesine ait bir stel buldu. Surp Pagos kilisesinin yanındaki bir çukurda bulunan ve üzeri çivi yazılarıyla yazılı stel, arkeologlara büyük bir heyecan yaşattı. Stelin çıkarılması için yapılan titiz çalışmanın ardından kazı alanına iş makinesi çağrıldı. 500 kilogram ağırlığındaki stel uzun uğraşların ardından yüzeye çıkarılıp battaniyelere sarılarak detaylı inceleme yapılmak üzere Van Müzesi'ne teslim edildi.

Kazı başkanlığını yürüten İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, ilk tespitlerinde Urartu Kralı İkinci Rusa dönemine ait stelde askeri, siyasi ve imar faaliyetlerinin yazılı olduğunu söyledi. Van Kalesi'ndeki kazıların bir aydır sürdüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Konyar, "Bu süreçte ilginç bir buluntu ile karşılaştık. Eski Van kentindeki yüzey çalışmalarımız sırasında Surp Pagos kilisesinin yanındaki bir çukurda içersinde çivi yazılı bir blok kitabe tespit ettik. Kitabe muhtemelen Surp Pagos kilisesinde kullanılmış. Bu parçayı arkeoloji dünyasına kazandırdık. Urartu Kralı İkinci Rusa dönemine ait çivi yazılı bir kitabe. Bu stelin üzerindeki yazıların deşifresi yapıldıktan sonra ikinci Rusa'nın burada yaptığı imar, askeri ve siyasi faaliyetlerle ilgili çok önemli bilgilere ulaşacağız. Diğer taraftan eski Van kentinin erken dönemde Urartuların önemli yerleşim alını olduğu anlaşılıyor. Bu projemizi yeni aşamalara getiriyor" dedi.

URARTULARA AİT 3 BİN YILLIK STEL BULUNDU
URARTULARA AİT 3 BİN YILLIK STEL BULUNDU
URARTULARA AİT 3 BİN YILLIK STEL BULUNDU
URARTULARA AİT 3 BİN YILLIK STEL BULUNDU
URARTULARA AİT 3 BİN YILLIK STEL BULUNDU
İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2010 Salı 12:00:00
Güncelleme :7 Eylül 2010 Salı 12:14:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?