5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Uygur Türklerine katliam kınandı

Van'da cuma namazı sonrası Doğu Türkistan'da meydana gelen olaylar protesto edildi.


Cuma namazı sonra Dabbağoğlu Parkı'nda bir araya gelen Türkiye Kamu-Sen Van İl Temsilciliği ile Milliyetçi Harekat Partisi'ne (MHP) üye yaklaşık 60 kişilik grup, Türkiye ve Doğu Türkistan bayraklarının taşındığı eylemde Çin'in Uygur Türklerine yönelik yaptığı soykırımı protesto ettiler. Basın açıklaması öncesi kalabalığa seslenen Türkiye Kamu-Sen Van İl Temsilcisi Kutbettin Yıldız, Doğu Türkistan'ın yüzyıllarca Müslüman Uygur Türklerin yaşadığı bir Türk devletinin olduğunu söyledi. Yıldız, "Şu anda Doğu
Türkistan'da yüzde 100 Müslüman olan 33 milyon insan Türk yaşamaktadır. Birilerinin şu an kalkıp da 'Doğu Türkistan neresidir?' diye garipsemesin. Doğu Türkistan tarihin derinliklerine kadar giden bir yolculukta Türk yurdudur. 1939 ve 1942 yıllarında Çin'in işgaline uğramış, o günden bu güne kadar Çin'in işgali altında bulunan bir Türk devletidir. Bundan bi haber olan insanlarımız şimdi duysun. Doğu Türkistan Müslüman Türk milletinin devletidir, yurdudur. Şu anda onlarda orada işgal altındadır" dedi.


Daha sonra grup adına basın metnini okuyan Alper Koçan, ata yurtlarından yüz yıllardır var olma mücadelesi verin bir ulusun dünyanın gözü önünde soykırıma maruz kaldığını söyledi. Koçan, bilindiği üzere bu trajedinin yaşandığı Türk ülkesinin 1759 tarihinde Çinlilerin işgaline uğradığını belitti. Koçan, "Bu tarihten itibaren Uygur Türkleri kendi ata yurtlarında ağır bedeller ödeyerek yaşamak zorunda bırakılmıştır. Yapılan araştırmalarda sadece bu işgal esnasında 1 milyon 200 bin Uygur Türkü'nün
katledildiğini göstermektedir. İnsanlık tarihinde buna benzer vahşetlerin hesabı asla sorulmamıştır. İşte bugün Doğu Türkistan'da aynı özellikte bir durum yaşanmaktadır. Dünyanın en korkunç güçlerinden biri olan Çin, pervasızca insan katlediyor. Katletmenin ötesinde gelecek nesiller arasında korkunç düşmanlıklara neden olabilecek şekilde sivilleri sivillere kırdırarak iki farklı milletin aynı coğrafyada bir arada yaşama ihtimalini yok ediyor" dedi.
Grup, yapılan basın açıklamasının ardından attıkları sloganlarda Beşyol mevkiine kadar yürüdü. Burada da slogan atan grup, daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 17:13:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?