5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Uzlaşma çağrısı havada kaldı!

Van Yerel Forum Ortak Çalışma Grubu (OÇG) tarafından 'Toplumsal uzlaşma nasıl sağlanır?' konulu bir toplantı yapıldı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) salonunda gerçekleştirilen toplantıya, davet edilen milletvekilerinden hiçbirinin katılmaması tepkiye neden oldu.

Van Genç İşadamları Derneği'nden (VANGİAD) Kadri Salaz'ın Başkanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda, sivil toplum örgütü üyesi katılımcılar, milletvekillerinin gerekli hassasiyeti göstermediklerini belirterek bir süre sitem ettiler. Milletvekillerinin sadece isimliklerinin yer aldığı, sandalyelerinin boş kaldığı toplantı, çeşitli konularda görüşlerin açıklanması, karşılıklı soru-cevap şeklinde yapıldı. Van Kadın Derneği (VAKAD) üyesi Zübeyde Ürgün milletvekillerinin toplantıya katılmamasının Van halkına kale almamak anlamına geldiğini savunarak, yoğunluklarının mazeret olarak kabul edilemeyeceğini söyledi.

Toplantıya bir süre önce Mardin'de yaşanan ve 44 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamla ilgili tartışmalar damgasını vurdu. Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Lezgin Botan, katliamın ardından yapılan değerlendirme ve tartışmalarda bölge milletvekillerinin sınıfta kaldığını savunarak, milletvekilerini söz konusu katliama duyarsız kalmakla suçladı. Lezgin Botan, Mardin'de yaşananların tek kelime ile vahşet olduğunu ve bunun töre ile açıklanamayacağını kaydederek, "Nedense Batı'da olunca cinayet, Doğu'da olunca mı 'töre' oluyor. Bu sistemin yanlışlarının bir sonucudur. Koruculuk sistemin ağır bir sonucudur. Şiddet adeta tüm ülkeyi sarmış durumda. Bunun sebeplerini şiddet kültürünü meşrulaştıran 1982 Anayasası'nda aramak gerekir. Farklılıkları tehlike gören 1982 Anayasası değişmedikçe ve herkesin onayıyla yapılacak yeni demokratik bir anayasa gelmedikçe bu ülkede toplumsal uzlaşıdan bahsetmek gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır" dedi. Bu olayda medyanın da iyi bir sınav vermediğini anlatan Botan, söz konusu yayınlarda bölge insanının 'saldırgan', 'vahşi' olarak gösterilmeye çalışıldığını iddia ederek, yapılan yayıncılığın 'ırkçı' olduğunu savundu.
Yapılan konuşmaların ardından çalışma grubu, düzenleyecekleri bir sonraki toplantı için tarih belirledi, ardından dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 16:48:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?