2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Uzmanlardan 'Güneş Lekesi' uyarısı

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nezi Eda Kıroğlu, güneş lekelerinden korunmanın, tedavisinden daha ucuz olduğunu belirterek, "İnsanlar mecbur kalmadıkça, 11:00 ila 15:00 saatleri arasında dışarı çıkmasınlar. Çıkarken de şapka ve açık renkli elbiseler giysinler. En önemlisi önüne çıkan her kremi kullanmasınlar" dedi.

Uzmanlık tezini 'Güneş lekeleri' üzerinde Van'da meteoroloji uzmanları ile birlikte hazırladığını belirten Dr. Kıroğlu, Van'ın Anamur'dan sonra en fazla güneş alan bölge olduğunu kaydetti. Van'ın rakımının yüksek oluşu ve güneş ışınlarının Van Gölü'nden dolayı geri yansıma yapması lekeleri artırdığını belirten Dr. Kıroğlu, Van'da bin kadın üzerinde yaptığı araştırmada yüzde 87'sinde güneş lekesi tespit ettiğini kaydetti.

Güneş lekesinin erkek ve kadınlarda da görüldüğünü ifade eden Dr. Kıroğlu, özellikle esmer tenli ve güneş ışıklarına fazla maruz kalanlarla, bilinçsiz krem ve makyaj yapanlardan görüldüğünü anlattı. Lekelerin bir günde ortaya çıkmadığını ifade eden Dr. Kıroğlu, "Bunun önlemini çocukluktan itibaren alınmalıdır. Dışarı çıkarken şapka kullanmalı, güneş gören yerlere krem sürmeli ve cilt nemlendirilmelidir" dedi.

Güneş lekelerinin ileri yaşlarda hamile kalan kadınlarda daha sık rastlandığını vurgulayan Dr. Kıroğlu, özellikle ailesinde güneş lekesi olanların kendilerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti. Dr. Kıroğlu, "Vücudunda güneş lekesi olan insanlar mutlaka konusunda uzman sağlık personelinin önereceği ve miadı geçmemiş cilt tipine uygun krem kullansınlar" diye belirtti. Tedavinin korunmadan daha pahalı olduğunu anlatan Dr. Kıroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Leke tedavisi yaygınlığına, rengine, koyuluğuna ve kişinin sosyo ekonomik durumuna göre değişiyor. Kimyasal renk üretimini azaltan maddeler, deri soyucu ve cilt yenileme tedavilerini uyguluyoruz. Bunlar, ilaç, meyve asitleri ve lazer yapılabilir. Leke oluşmadan önlemini almak hem maliyet hem de sağlık açısından çok önemlidir"

.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 17:07:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?