3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Uzmanlardan kuraklık uyarısı

Van Yüzüncü Yıl üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Hamdi Orhan, kuraklık tehlikesine karşı bölgede acilen bir afet yönetiminin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Ahmet Hamdi Orhan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklığa 6 ay önce dikkat çektiğini belirterek, yetkili ve çiftçileri iki önemli konu hakkında uyardığını söyledi.

Orhan, "İlk olarak total su kaynaklarında bir değişiklik olmamasına rağmen lokal olarak kar ve yağmur yağışlarının bütün dünyada olduğu gibi bizde de değişikliğe uğrayacağını belirtmiştim. Örneğin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi lokal olarak gereği kadar yağış alamayacaktır. İkinci nokta ise ağırlıklı olarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin bir kısmında 2006 yılına göre yüzde 78, 2007 yılına göre yüzde 48 oranında yağışlarda bir azalma olacağı riskine dikkat çekmiştim" dedi.

Doç. Dr. Ahmet Hamdi Orhan tedbir amaçlı olarak basınçlı sulama sistemlerine mutlaka geçilmesi ve çiftçi eğitiminin yapılması gerektiği de söyledi. Orhan, "Bu noktaları defalarca basın yolu ile yetkililere aktarmama rağmen hiçbir tedbir alınmadı. Oysaki risk yönetimi öncelikle ele alınıp afet yönetiminin uygulanması gerekir. Bu çok daha rasyonel, verimli ve daha ekonomik olacaktır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 19:00:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?