3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Vali Çakacak'a makamında ziyaret

Türkiye'de Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Van İl Temsilcisi Doç. Dr. Bekir Atik, bir gurup küçük Temacı ile birlikte 'Umutlar Cevizle Okulda Yeşersin' projesine destek sağlayan Van Valisi Özdemir Çakacak'ı makamında ziyaret ederek ceviz fidanı sundular. 

TEMA İl Temsilcisi Doç. Dr. Bekir Atik, Yavru TEMA Koordinatörü Satı Demir, Köprüler Köyü İlköğretim Okulu Öğretmeni İlhan Polat ve 5'i kız toplam 7 öğrenci Vali Özdemir Çakacak'ı makamında ziyaret etti. Küçük Temacılar beraberlerinde getirdikleri ceviz fidanı ve TEMA Vakfı'nın Van'da yaptığı faaliyetlerin yer aldığı resim tablosunu Çakacak'a sundular.

TÜRKİYE'NİN İLK FİDAN SERASI KÖY OKULUNDA

Köprüler Köyü İlköğretim Okulu'nda okuyan öğrenciler Vali Çakacak'a Türkiye'nin ilk fidan serasını kurduklarını, ancak okulun ihata duvarının vatandaşlar tarafından tahrip edilmesi sebebiyle yetişen fidanların da hayvanlar tarafından yenildiğini anlatarak destek istediler. Ziyaret sırasında TEMA Vakfı İl Temsilcisi Doç. Dr. Bekir Atik; 'Umutlar Cevizle Okulda Yeşersin' projesi hakkında bilgi vererek, projeye katkılarından dolayı Vali Çakacak'a teşekkür etti ve desteklerinin devamını istedi.

300 BİN CEVİZ FİDANI İLKBAHAR'DA TOPRAKLA BULUŞACAK

Doç. Dr. Bekir Atik, Milli Eğitim Bakanlığı ve TEMA işbirliği ile Van'daki öğrencilerin yetiştirdiği 300 bin ceviz fidanlarının ilkbahar ayında toprakla buluşacağını söyledi. 

Atik "Projenin başarılı olmasında valiliğimiz başta olmak üzere İl Özel İdaresi, Tarım İl Müdürlüğü ve Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün çok büyük destekleri oldu. Amacımız proje ile öğrenciler üzerinde bir farkındalık oluşturmaktı ve bunu da başardık. Öğrencilerin bu işi sevmesi ve yürütmesi hedefimize ulaştık diye düşünüyorum. Pilot okullarda yaptığımız çalışmalar ile bunu elde ettik diye düşünüyorum. Bu projenin bir diğer amaçlarından biri ise Türkiye'deki tüm okullara yaymaktı. Sayın Milli Eğitim Bakanımız ile görüşerek bu projeyi anlattım. Kendisi de projeyi beğendi ve bir genelge ile tüm İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdi. 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde de Van'ın isminden de bahsederek projeyi açıkladı. Bizim de amacımız 15 milyon öğrencinin bir fidanı olmasıydı. Artık Türkiye'nin her köşesinde yörenin şartlarına göre fidan dikilebilir. Mesela Aydın'da zeytin, Antalya'da portakal, Karadeniz'de fındık fidanı olabilir. Şuanda ekonomik sıkıntılar var ama 10 tane ceviz ağacı olan aile çok rahatlıkla geçimini sağlayabilir. Ayrıca cevizcilik yapılarak Van'ın ekonomisi çok ciddi anlamda yükseltilebilir" şeklinde konuştu.

"PROJE İLE EKONOMİK KATKI SAĞLANIR VE EROZYONA KARŞI ÖNLEM ALINIR"

Vali Özdemir Çakacak da projenin başarıyla yürütülmesinde katkısı olan TEMA Vakfı Başkanı Dr. Bekir Atik ve ekibine teşekkür ederek, desteğinin devam edeceği sözünü verdi. Doğu ve Güneydoğu'ya bakıldığında en önemli eksiğin orman olduğunu ifade eden Çakacak, ağaç sevgisinin de çocuklara aşılamakla mümkün olacağına vurgu yaptı. Çakacak "Bu proje ile hem ülkemiz ağaçlanacak hem de ekonomiye katkı olacak. Biz de İl Özel İdaresi olarak ağaçlandırma yaparken cevizi ön planda tutuyoruz. Amacımızda 5-10 yıl sonra dağıttığımız ceviz fidanlar insanımıza bir katma değer olsun. Bahçesaray'da yetişen cevizler ilimiz başta olmak üzere diğer Türkiye'nin tüm bölgelerine satılıyor. Ayrıca cevizlerin de korunması için çalışmalarımız var. Bahçesaray'dan bir tane dahi ceviz ağacı çıkartmıyoruz. Ekonomik ömrünü doldursa bile ceviz kesimi ve dışarıya çıkartılmasını yasakladık. Bu çalışma ile hem vatandaşlarımız kazanır, hem de kuraklık ve erozyona karşı önlem alınmış olur" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 17:36:41
Güncelleme :27 Aralık 2008 Cumartesi 03:25:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?