6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Vali Karaloğlu Van Kalesi'nde

VALİ KARALOĞLU VAN KALESİ'NDE

Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Kalesi'nde onlarca yıl devam edecek çalışmalarının olacağı kadar çok işlerinin olduğunu ifade ederek, "Sadece bir eseri restore edip ayağa kaldırmak değil. Bölgeyi ayağa kaldırıp insanların 24 saat yaşadığı mekanlar haline getirmek istiyoruz" dedi.

Van Valisi Karaloğlu, Urartu Kralı 1'inci Sardur tarafından M.Ö. 840 yılında doğal bir kaya üzerine inşa edilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2 milyon liraya restore edilen Van Kalesi'nde restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Yetkililerden restorasyon hakkında bilgi alan Vali Karaloğlu, Van Kalesi'nin çok devası bir yapı olduğunu, sadece kalede surlar olmadığını söyledi. Vali Karaloğlu, şuanda kale üzerinden kuruldan restorasyon projeleri geçen 14 yapının olduğunu ifade ederek, "Biz daha

yeni başladık. İlk yapının da restorasyonu bitmek üzere. Kalenin üzerinde daha projeleri hiç yapılmamış. Kazıları yapılmamış onlarca yapı var. Bu kalenin üzerinde birçok sivil mimari örnekleri var. İnsanların mesken olarak kullandığı yapılar var. Daha onlara hiç girilemedi. Bizim bu kalede onlarca yıl devam edecek çalışmaların olacağı kadar çok işimiz var. Ama önemli olan buna başlamaktı. Bu yıl başlamış olduk. 2,5 milyon lira ihale bedeli ile ihaleye çıkmıştık. Şuanda da tamamlanmak üzere" dedi.

Aynı zamanda kalenin güney kesiminde bulunan Hüsrevpaşa Camii imarethanesi, medresesi ve şadırvanında da restorasyon çalışmalarının olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, "Bunlar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Onun yanında Çifte Han'da bir kazımız var. Onlarında bu yıl projelerini yapıp oranın da ihalesini bitirip Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi camilerinin ihalesi yapıldı, sözleşme aşamasında. Bunlar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Yani bu bölgeyi bir şekilde yaşam alanına çevirmek

istiyoruz. Sadece bir eser restore edip ayağa kaldırmak değil. Bölgeyi ayağa kaldırıp insanların 24 saat yaşadığı mekanlar haline getirmek istiyoruz ki, güzel bir laf var. Arkeologların kullandığı 'Yapıyı insan nefesi korur' diye. Bir yapıya insan nefesi değmezse o yapıyı ne kadar korumaya çalışırsanız, çalışın koruma şansınız yok. Onun için biz restore ettiğimiz yapılara mutlaka fonksiyon verip, onları kullanmamız, onlara insanların nefesini değdirmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Vali Karaloğlu, Van Kalesi'ndeki incelemelerinin ardından Hüsrevpaşa Camii, imarethane ve kazı çalışmaları devam eden Çifte Han'da incelemelerde bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2010 Salı 11:30:03
Güncelleme :22 Eylül 2010 Çarşamba 13:45:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?