6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Vali ve Emniyet müdürü tanık olarak dinlenecek

Mahkeme heyeti 8 Ekim’e ertelediği duruşmada Adıyaman’a atanan Van Valisi Hikmet Tan, Vali Yardımcısı Abdurrahman İnan ve İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt’un tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma bugün sabah saat 11.30’da başladı ve 22.00’ye kadar devam etti. Sabah saatlerinde başlayan duruşmaya ilk olarak Adliye’ye Van Kapalı M Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Suphi Durmaz getirildi. Saat 11.15 sıralarında ise Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Edremit eski Belediye Başkanı Hecer Bayram, Necdet Coşkun, Mehmet Demirel, Reşit Unak, Fırat Acar, Kaya Ece, Recep Delen ve Mecit Bayram cezaevi aracı ile adliye binasına getirildi. 9 tutuklu sanık Van 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 11.30’da hakim karşısına çıktılar. Mahkemeye çıkan 9 sanığın tek tek ifadeleri alındı. Sanıkların tümü birbirlerine yakın bir ifadeler verirken, 7 savunma avukatı sanıkların TCK’nın 149 ve 4422. maddelerinden yargılanmasına itiraz ettiler. Sanık avukatları müvekkillerinin yargılandıkları maddelerle ilgili herhangi bir delilin bulunmadığını söylediler.

Mahkeme heyeti, olayla ilgili tanık ve müşteki polislerin de ifadelerini dinledi. Polisler ifadelerinde olayda resmi kıyafetli polislerin olmadığını, Malatya’dan gelen 10 polisi de tanımadıklarını ifade ettiler. Müşteki polisler eski Edremit Belediye Başkanı Hecer Bayram’ı olay yerinde görmediklerini ve teşhis edemediklerini söylediler. Daha sonra savunmaya geçen avukatlarda Hecer Bayram ile ilgili verilen eşkallerin tutmadığını belirttiler. Hecer Bayram’ın avukatlarının müvekkillerinin kefaletle serbest bırakılması talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Sanık avukatlarının yaptıkları savunmaların ardından söz alan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Yılmaz ise delillerin toplanması ve sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesini talep etti. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mahir Merdun davaya 15 dakika ara verdi.

VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ MAHKEMEDE TANIK OLARAK DİNLENECEK

9 saat süren ve 4 kez ara verilen duruşmada mahkeme heyeti saat 22.00 sıralarında kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, tutuklu bulunan 9 sanığın tutukluluk hallerinin devamına ve mahkemenin 8 Ekim 2004 tarihine ertelenmesine karar verdi. Mahkeme heyeti ayrıca, Adıyaman’a atanan Van Valisi Hikmet Tan, Vali Yardımcısı Abdurrahman İnan, İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt’un tanık olarak dinlenmesini kararlaştırıldı. Mahkemede, Aydın’a tayini çıkan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele eski Şube Müdürü Tayfun Albayrak’ın ifadesinin de Aydın Ağır Ceza Mahkemesi’nce alınmasına da karar verildi.


Mahkeme heyeti ayrıca, sanık avukatlarının gıyabi tutuklu bulunan ve kırmızı bültenle aranan Mustafa Bayram hakkındaki CMUK 104. maddesi uyarınca çıkarılan gıyabi müzakeresinin kaldırılması veya 223. maddeye dönüştürülmesi taleplerinin reddini, gıyabi tutuklama kararı çıkarılan Van eski Milletvekili Mustafa Bayram’ın adına kayıtlı araç ve araçların trafik kayıtlarının mahkemeye gönderilmesini, tüm sanıklar hakkında yürütülmekte olan kamu davalarının mevcut olup olmadığı konusunda Türkiye çapında kurulu 5190 sayılı yasaya göre kurulan Ağır Ceza Mahkemeleri’ne ve Van 1 ve 2 nolu Ağır Ceza Mahkemelerine müzekkere yazılarak bu konudaki davalarla ilgili bilgi ve belgelerin gönderilmesini, bütün sanıkların mal varlıklarının araştırılmasını karara bağladı. Mahkeme heyeti, Hamit Bayram ve Hüsnü Özbuz hakkındaki eylemlerin 4422 sayılı yasa kapsamında kalması ihtimaline binaen, haklarında gerekli soruşturmanın yapılması ve kamu davası açılması hususunda 5190 sayılı yasa ile yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

iha-van
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2004 Cumartesi 13:10:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?