5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Vali ve paşadan taziye ziyareti

VALİ VE PAŞADAN KAN DAVASI MAĞDURLARINA TAZİYE ZİYARETİ

Van Valisi Münir Karaloğlu ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş, geçen hafta 3 kişinin ölümü ve 3 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan kan davasının mağdurlarına taziye ziyaretinde bulundu.

Vali Karaloğlu, sabah saatlerinde Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş, İl Jandarma Komutanı Albay Halil Vecihi İyigün, İl Müftüsü Nimetullah Arvas İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurul Başkanı Zahir Kandaşoğlu ile birlikte Erçek beldesine bağlı Ilıkaynak köyüne gelerek kan davası mağdurlarına taziye ziyaretinde bulundu. Köylüler tarafından karşılanan Vali Karaloğlu ve beraberindekiler, daha sona kurulan taziye çadırına geçti. İl

Müftüsü tarafından okunan dualara eşlik eden ve ailelere taziye dileğinde bulunan Vali Karaloğlu, aile fertlerine acılarını paylaşmaya geldiklerini kaydetti. Vali Karaloğlu, "Yılın son günü. Yeni bir yıla giriyoruz. Biz sizin acılarınızı paylaşmak üzere buradayız. 3 insanımız hayatını kaybetti ve 10 kişi cezaevine girdi. Gelin bunun muhasebesini yapalım. Niçin bu kadar eziyet, bu kadar zülüm yaptık? Niçin birbirimize bu kadar zulüm yapıyoruz? Niçin biz en küçük problemlerimizin çözümünü namlunun

ucunda görüyoruz? Silahtan görüyoruz? Devlet dediğimiz şey, hepimizin karar vererek oluşturduğu, bizim tek başımıza yapamayacağımız işleri organize eden örgüttür. Biz eğitimi, sağlığı ve güvenliği tek başımıza yapamayız. En önemlisi aramızdaki ihtilafları da kendi aramızda çözemeyiz. O zaman bu işleri devlet yapar. O zaman devlet eliyle adalet sağlanır. Eğer biz kendi haklarımızı, bize yapıldığına inandığımız haksızlıkları kendimiz gidermeye çalışırsak o zaman daha çok böyle acıları paylaşırız" dedi.

İnsan olarak herkesin hata yapabildiğini ve hakkına tecavüz edilme ihtimalinin olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, ancak bunu giderecek olanın devletin adalet mekanizması olduğunu belirtti. Vali Karaloğlu, "Biz ona güvenmek zorundayız. Ona güvenmez de kendi hakkımızı kendimiz almaya kalkarsak bugün burada yaşadıklarımızı her zaman yaşamaya devam ederiz. Ne olur, Allah rızası için yalvarıyoruz, bundan sonra aranızdaki ihtilaflarda, komşularınızla olan en küçük bir ihtilafa düştüğünüzde çözümü silahta

aramayın, namluda aramayın. Gidin devletin adaletine sığının. Biz ona güvenmek zorundayız. İnanın o sizin hakkınızı da koruyacaktır. Eğer bir hak ihlali varsa onu da alıp size verecektir. Bundan emin olabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Van'da bir ay içinde kan davasından 7 kişinin öldüğünü de hatırlatan Van Valisi Münir Karaloğlu, bunun bölgenin çok ciddi problemlerinden biri olduğunu anlattı. Günahsız bir insanın ölümünün, alemin ölümü olduğunu kaydeden Vali Karaloğlu, "Bu kadar günahsız insanı öldürme hakkını kendinizde nasıl buluyorsunuz? Biz gelip sizin mutluluğunuzu paylaşmak istiyoruz. Ne olur siz tekrar bunu kendiniz çözmeye kalkmayın. İnşallah bunun barışını da sağlayacağız" ifadesini kullandı.

Kan davalılarının 35-40 yıl önce Ağrı'nın Patnos ilçesinde adam öldürdükleri için gelip köylerine yerleştiklerini belirten muhtar Tahir Eskinoba ile Bahri ve Zeki Eskinoba, köy muhtarlığının ise yıllardan beri kan davalılarında olduğunu belirtti. Kan davalıları olan Kıskanç ve Atlı ailelerinin köyden çıkmalarını da isteyen Bahri Eskinoba, firarda olan sanıkların yakalanmaması ve köyden çıkmamaları halinde aynı katliamı tekrarlayacaklarını iddia etti.

Bahri Eskinoba'nın bu talebini suç olarak değerlendiren Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş, " Adalet sistemimizde olayı gerçekleştiren ailenin diğer fertlerini köyden uzaklaştırmak gibi bir ceza şekli yoktur. Bu doğru değildir. Suçlar bireyseldir. Olayı yapanlar suçlu olabilir ama çoluk ve çocuklarının bir suçu yoktur. Bu işin zaten başka bir ismi yoktur. Bu bir vahşettir" dedi.

Bahri Eskinoba'nın olayı gerçekleştirenlerden birinin de Mehdul Kıskanç olduğunu ve hayatını kaybeden 3 çocuk babası Eyüp Eskinoba'nın damadı olduğunu ve pusuda ölen kişilere bile kurşun sıkıldığını belirtmesi üzerine Vali Karaloğlu, "İşte biz bunun için vahşet diyoruz" diye konuştu.

Vali Karaloğlu ve Kolordu Komutanı Korgeneral Altıntaş, daha sonra olayda babası İbrahim Enterli'yi kaybeden ve kendisi de yaralı olarak kurtulan Şahabettin Enterli'yi evinde ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Vali Karaloğlu ve Korgeneral Altıntaş'ı karşılarında gören Şahabettin Enterli ve kardeşi Cengiz Enterli, gözyaşlarına boğuldu. Kan davalılarının beşikteki çocuklarını dahi öldüreceklerini gözyaşları arasında anlatan Şahabettin Enterli, "Vallahi onlar beşikteki çocuklarımızı bile

öldürecek. Onlar bizi mahvedecekler. Ne olur bize yardımcı olun" diye yalvardı.

Enterli ve Eskinoba ailelerinin pusuya düşürülürken içinde bulundukları 2 otomobili de inceleyen Vali Karaloğlu ve Korgeneral Altıntaş, verilen taziye yemeğini yedikten sonra köyden ayrıldı.

 

OLAYIN GEÇMİŞİ

29 Mart 2009 Mart Yerel Seçimleri'nden köy muhtarlığı nedeniyle Eskinoba ve Enterli aileleri ile karşı taraf olan Atlı ve Kıskanç aileleri arasında çıkan kavgada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 5 kişi de yaralanmıştı. Bunun üzerine başlayan kan davasından dolayı geçen hafta Van'da köylerine giden Eskinoba ve Enterli ailelerini taşıyan 2 özel otomobil köyün girişinde pusuya düşürülmüş, olayda İbrahim Erterli ile Aziz ve Eyüp Eskinoba hayatını kaybetmiş ve 3 kişi de yaralanmıştı. Her 2 olayla ilgili 10 kişi

tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

VALİ VE PAŞADAN KAN DAVASI MAĞDURLARINA TAZİYE ZİYARETİ
VALİ VE PAŞADAN KAN DAVASI MAĞDURLARINA TAZİYE ZİYARETİ
VALİ VE PAŞADAN KAN DAVASI MAĞDURLARINA TAZİYE ZİYARETİ
VALİ VE PAŞADAN KAN DAVASI MAĞDURLARINA TAZİYE ZİYARETİ
VALİ VE PAŞADAN KAN DAVASI MAĞDURLARINA TAZİYE ZİYARETİ
VALİ VE PAŞADAN KAN DAVASI MAĞDURLARINA TAZİYE ZİYARETİ
VALİ VE PAŞADAN KAN DAVASI MAĞDURLARINA TAZİYE ZİYARETİ
VALİ VE PAŞADAN KAN DAVASI MAĞDURLARINA TAZİYE ZİYARETİ
VALİ VE PAŞADAN KAN DAVASI MAĞDURLARINA TAZİYE ZİYARETİ
İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2009 Perşembe 15:36:02
Güncelleme :31 Aralık 2009 Perşembe 22:14:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?