5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Vali'den enerji tasarrufu uyarısı

Van Valisi Özdemir Çakacak, Van İli Enerji Verimliliği Eylem Planı'nın hazırlandığını ifade ederek, tasarruflu enerjinin kullanılması konusunda uyarılarda bulundu. 

Van Valiliği tarafından Urartu Oteli'nde düzenlenen 'Ulusal Enerji Verimliliği Harekatı (EN-VER) tanıtım kokteylline kamu kurum kuruluş amirleri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı. Kokteyle gelenleri yardımcıları ile birlikte kapıda karşılayan Vali Özdemir Çakacak, ikramların sunulması ve enerji verimliliği konusunun anlatıldığı slayt sunumun izlenmesinin ardından kısa bir konuşma yaptı. 

Çakacak, 15 Şubat 2008 ve 13 Ağustos 2008 tarihli Başbakanlık Genelgesi ile enerjinin her noktada verimli ve etkin kullanılması ve israfın önlenmesi amacıyla Enerji Verimliliği İl Eylem Planı Yürütme Kurulu'nun kurulduğunu belirtti. Bu eylem planı ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları çalışmaların belirlenmiş bir takvime bağlandığını belirten Özdemir Çakacak "Eylem planı çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarının alacağı tedbirlerin izlenmesi için tüm kurum binalarında bir bina enerji verimliliği sorumlusu belirlenmiştir. Enerji verimliliği çalışmalarına öncülük etmek amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları (odalar) sorumluluğunda bulunan yerlerdeki mevcut akkor flamanlı lambalar, beşte bir oranında elektrik sarfiyatıyla aynı verimi veren ve ortalama 3 ay içerisinde kendi maliyetini karşılayacak oranda enerji tasarrufu sağlayan tasarruflu ampullerle değiştirilmiştir. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü'nce ilimize gönderilen 222 bin 528 adet kompakt floresan lambalar İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce belli bir plan dahilinde ilköğretim okullarına dağıtılarak çocuklarımızın "enerji verimliliği gönüllüsü" olarak hareket etmesi hedeflenmiştir" dedi. 

Ülkede yol ve çevre alanlarının aydınlatmalarında enerji israfının yüksek olduğunu sözlerine ekleyen Vali Çakacak, şöyle konuştu; 

"Bu alanda enerji tasarrufunun sağlanması için aydınlatmanın istenilen saatte devreye girmesi ve devreden çıkması için Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) İl Müdürlüğü'nce 60 adet zaman saatinin montajları devam etmektedir. Enerji tüketiminin büyük bir bölümünü gerçekleştiren sanayi sektöründe; verimliliği düşük, yüksek enerji tüketen ve çevreyi kirleten enerjilerden kaçınılması, tesislerde enerji verimliliğini yükseltecek rehabilitasyon yatırımları yapılması, verimliliği yüksek yeni teknolojilere geçilmesi konusunda Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünce bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından kullanılan binaların ana girişlerinde döner kapı veya çift kapı kullanılması çoğu kurumumuz tarafından gerçekleştirilmiş olup; bunu yapmayan kurumlarımızın da bir an önce gerçekleştirmesi gerekmektedir. Kısa süreli kullanılan bölümlerin aydınlatılmasında hareket, ısı veya ışığa duyarlı kontrol sistemlerinin kullanılması hemen hemen tüm kurumlarımızda sağlanmıştır." 

Yapılan konuşmanın ardından etkinlik katılımcıların bir birleriyle sohbet etmeleri ve masalarda bulunan enerji ile ilgili soruların yer aldığı anketleri doldurmaları ile sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2009 Çarşamba 16:53:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?