5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Validen seçim uyarısı

Van Valisi Özdemir Çakacak, seçimler öncesinde gerginlik çıkarmak amacıyla bazı kişi veya guruplarca çıkarılması muhtemel provokasyonlara meydan vermemesini isteyerek, "Seçmenlerin oylarını rahat ve serbestçe kullanmaları, halk iradesinin hiçbir baskıya maruz kalmadan sandığa yansıtılması için gerekli güven ortamını sağlanacaktır.

Vatandaşlarımız da sandık başına giderek kendi iradesiyle oyunu kullanacaktır" dedi.


Vali Özdemir Çakacak, 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlere girecek olan siyasi parti temsilcileri ve adaylarıyla bir araya geldi. Vali Tahir Paşa Salonu'nda, Vali Yardımcısı Halil Berk, İl Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, Mahalli İdareler İl Müdürü Miraç Kaya ve Valilik Yazı İşleri Müdürü Mehmet Akkuş'un da hazır bulunduğu toplantıda kısa bir konuşma yapan Vali Çakacak, seçimlerin demokrasinin en temel unsuru olan halk iradesinin sandığa yansıması olduğunu kaydetti. Seçim takviminin 1 Ocak 2009 tarihinde başladığını hatırlatan Vali Çakacak, seçimlerin başta Anayasa olmak üzere ilgili diğer yasalarla Yüksek Seçim Kurulu, il ve ilçe seçim kurullarının kararları doğrultusunda yapılacağını kaydetti.

Seçimlerin yargı organlarının yönetimi ve denetimi altında gerçekleştirileceğinin altını çizen Vali Çakacak, kamu güvenliğinin ve huzurunun sağlanması ile yasalara aykırı eylem ve işlemlerin önlenmesinin ise mülki idare amirleri ve güvenlik güçleri tarafından sağlanacağını kaydetti. Vali Çakacak, "Siyasi partiler ve adayların propaganda ve buna benzer çalışmalarının hiçbir kısıtlama ve baskı olmaksızın kanunlar ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararları çerçevesinde rahatça yapmaları son derece önemlidir. Siyasi partilerin ve adayların yapacağı seçim çalışmalarında hem yasalar hem de YSK kararlarını gözetmeleri gerekir.

En önemlisi partiler oy istedikleri vatandaşlarımızın güvenliğini, rahatını ve huzurunu bozacak davranışlardan kaçınarak seçimin hoşgörü ortamında geçmesini sağlamaları aynı zamanda demokratik sürecin sağlıklı ve verimli işlemesine vesile olacaktır" dedi.


Öncelikle seçmenlerin oylarını rahat ve serbestçe kullanabilmeleri için halk iradesinin hiçbir baskıya maruz kalmaması gerektiğini altını çizen Vali Çakacak, halkın rahat ve serbestçe iradesini sandığa yansıtması için gerekli güven ortamı sağlanacağını ve vatandaşların da sandık başına giderek kendi iradesiyle oyunu kullanacağını ifade etti. Seçim propagandasında özellikle görüntü ve gürültü kirliliğine yol açılmamasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Vali Çakacak, yoğun trafiğin yaşandığı cadde ve sokaklarda konvoylar oluşturulması hem trafiğin akışını tehlikeye sokacağı hem de trafik kazaları gibi istenmeyen olayların meydana gelmesine neden olacağı belirtti.

Caddelere, meydanlara ve kavşaklara bayrak, afiş ile flama asılmasının ciddi bir kirliliğe neden olacağını söyleyen Vali Çakacak, "Bu tür davranışlar adaylarla partiler arasında sürtüşmeye neden olacaktır. Çünkü bayrak asma yarışı başladığında, bu partilerimiz ve adaylarımız arasında geceleri bayrak ve afiş indirme, asma şeklinde sürtüşmelere, kavgalara neden olmaktadır. Bu nedenle belirlenen yerler dışında bayrak, flama, afiş asılmasının önlenmesi partilerimizin, adaylarımızın enerjisini farklı iletişim kanallarına yönlendirecek ve insanımızı rahatsız eden görüntüler de yaşanmayacaktır" şeklinde konuştu.


Seçimlerin huzur ve güven içinde yapılması için güvenlik birimlerinin her türlü önlemi alacağını kaydeden Vali Çakacak, seçimler öncesinde gerginlik çıkarmak amacıyla bazı kişi veya gruplarca yapılması muhtemel provokasyonlara meydan verilmemesini istedi.

Özellikle toplantılarda ve mitinglerde, güvenlik denetimleri için parti ve adayların güvenlik birimleriyle irtibat halinde olmaları ve destek vermelerini önemsediklerini belirten Vali Çakacak, parti binaları ve seçim bürolarının güvenliği için güvenlik birimlerinin gerekli tedbirleri aldığını belirterek, "Bu konuda da partilerimizin ve adaylarımızın güvenlik birimlerine yardımcı olmalarını ve irtibat halinde olmalarını istiyoruz. Türkiye, medeni ülkelere yakışır birçok seçim geçirmiştir.

Temennimiz önümüzdeki mahalli idareler seçimlerinin de ülkemizde demokrasi çıtasının yükseltecek olgunlukla, hoşgörüyle, tatlı bir rekabet ve nezaket içinde örnek olacak şekilde yürütülmesi ve tamamlanmasıdır. Tüm siyasi partilerimize ve adaylarımıza bu demokrasi sınavında başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.


Vali Çakacak'ın yaptığı kısa konuşmanın ardında İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Zeki Akyol, katılımcılara seçim yasakları hakkında bilgi verdi. Daha sonra toplantı basına kapalı olarak devam etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2009 Pazartesi 18:56:58
Güncelleme :9 Şubat 2009 Pazartesi 19:00:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?