6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Valilikten gazilere yemek

VAN VALİLİĞİNDEN GAZİLERE YEMEK

Van Vali Vekili Murat Altıparmak, bulunulan coğrafyanın yüzyıllar boyunca tarihin en kanlı savaşlarına, en karmaşık siyasi oyunlarına sahne olduğunu ifade ederek, "Bu coğrafyada nice devletler kuruldu ve niceleri de yıkıldı. Tarih boyunca hür ve bağımsız olarak yaşamış olan milletimiz, canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını hedef alan her saldırıyı binlerce şehit ve gaziyle korumayı bilmiştir" dedi.

Gaziler Günü nedeniyle İskele Öğretmenevi'nde verilen yemeğe Van Vali Vekili Murat Altıparmak, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş, Muharip Gaziler Derneği Van Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Uğur, AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Zekeriya Erdoğan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duran Bolat, 6 Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay İsmail Gürgen, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Veli Turan, İl Emniyet Müdürü Ayhan Falakalı, gaziler ve yakını katıldı. Gaziler onuruna verdiği yemekte bir konuşma yapan Van Vali Vekili Murat Altıparmak, bulunulan coğrafyada yüzyıllar boyunca tarihin en kanlı savaşlarına ve en karmaşık siyasi oyunlarına sahne olduğunu söyledi. Bu coğrafyada nice devletlerin kurulduğunu, nicelerinin de yıkıldığının altını çizen Altıparmak, "Tarih boyunca hür ve bağımsız olarak yaşamış olan milletimiz, canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını hedef alan her saldırıyı binlerce şehit ve gaziyle korumayı bilmiştir. Kahraman Mehmetçik, Çanakkale, Dumlupınar ve Sakarya gibi birçok yerde vatanın müdafaası için şahadete ulaşmış veya gazi olmuştur. Milletimizin en şanlı kahramanlıklarından birisi şüphesiz milli mücadelemizdir. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra cennet vatanımızın topraklarını işgal eden güçlere karşı Mustafa Kemal'in önderliğinde şerefli bir kurtuluş mücadelesi ve vatanımızın müdafaasını canı pahasına yapmıştır. Bu süreçteki en önemli savaşlardan biri olan Sakarya Meydan Savaşı, 23 Ağustos 1921'de başlamış ve 22 gün 22 gece sürmüştür. Savaş sonrası Mustafa Kemal Atatürk'e 19 Eylül 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 'mareşallik' rütbesi ve 'gazilik' unvanı verilmiştir. Buradan hareketle 2002 yılında çıkartılan yasa ile 19 Eylül günü Gaziler Günü olarak kabul edilmiştir. İnancımıza göre şehitler nurlanmış, gaziler ise onurlanmış şahıslardır. Sizler tarihteki en şanlı ve onurlu yerlerinizi aldınız. Hepinizin yeri değerler üstüdür. Devletimizin kapısı sizlere daima ve sonuna kadar açıktır. Biz nasıl ki atalarımızı minnetle anıyorsak, gelecek nesilde sizleri aynen öyle saygı ve minnetle anacak" dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş ise, gaziliğin bir milletin onuru ve şerefi olduğunu söyledi. Altıntaş, bugün konuşma yapmak için burada olduğunu, öncelikle sizin burada olduğunuz için kendilerini onurlandırdıklarını belirtti. Gazilik milletin onuru olduğunu bununla birlikte bazı ortak değerlerin olduğunu ifade eden Altıntaş, "Acıda, sevinçte ve kederde bir olabilen insanların bir araya gelmesiyle birlikte oluşur. Bu saydıklarımın içerisinde gazilik, gaziler en fazla saygıya ve hürmete layık olan insanlardır. O nedenle gazilik kavramı hem dinimizden gelen bir kavram hem de milletimizin yüce hasretlerinden bir tanesidir. Milleti millet yapan tutkallardan bir tanesidir. Siz o tutkalın birer temsilcisisiniz burada. Okullarımız yeni açıldı ve bir şey daha hatırlatmak istiyorum. Gazilerimize tabi ki devletimiz elinden geldiği imkanları sunma gayreti içerisinde olmuştur. Ama ben bundan önce görev yaptığım yerlerde ve dolaştığım yerlerde de gazilerimizle konuştuğumuzda onların beklentisinin her zaman maddi şeyler olmadığını gördüm. Gaziler bazen bir saygı, bir hürmet bir teşekkür bekliyor. Eğer bunda bir eksikliğimiz olursa milletçe hakikaten gazilerimize karşı kusur ediyoruz demektir. Bunu yapmamak için de sanırım iş eğitimden geçiyor. Okullarımızda yeni açıldı. Benim ricam gençlerimize, çocuklarımıza gazi nedir, gazilerimize gösterilmesi gereken saygı ve hürmet nedir. Bunları zaman zamanda hatırlatmakta fayda var" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Muharip Gaziler Derneği Van Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Uğur, Van Vali Vekili Murat Altıparmak'a bir plaket takdim etti. Daha sonra ise Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş ise plaketini Kore gazisi Tevfik Gezgen'in elinden alarak, "Bu plaketi senin elinden almak benim için çok büyük bir onur, çok teşekkür ederim" dedi.

Gaziler daha sonra protokolle tek tek tokalaşarak öğretmen evinden ayrıldı.

VAN VALİLİĞİNDEN GAZİLERE YEMEK
VAN VALİLİĞİNDEN GAZİLERE YEMEK
İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2010 Perşembe 10:12:01
Güncelleme :23 Eylül 2010 Perşembe 11:19:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?