5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Vali'yi heyecanlandıran proje

Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Ticaret Borsası (VATBO) tarafından başlatılan Organize Hayvancılık Bölgesi'nin hayata geçirilmesi halinde Türkiye'ye örnek olacağını belirtti.


Vali Münir Karaloğlu, sanayi kuruluşları ve yatırımları inceleme devam ediyor. Karaloğlu, beraberinde Vali Yardımcısı Ali İpek ile birlikte Cumhuriyet Caddesi Değer İş Merkezi'nde bulunan Van Ticaret Borsasını ziyaret etti. Başkan Feridun Irak ve yönetim kurulu üyeleri tarafından kapıda karşılanan Karaloğlu, odanın faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Van'ın geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirten Irak, bunun içinde Van Ticaret Borsası'nın en önemli projesinin de Organize Hayvancılık Bölgesi (OHB) olduğunu kaydetti. Irak, Van-Erciş karayolu üzerinde 9 bin 500 dönüm arazi üzerinde inşa edilen OHB'nin Kasım 2008 tarihinde Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından temeli atıldığını bildirdi. OHB'nin Ziraat Bankası'nda alınan kredi ile desteklendiğini anlatan Irak, "Van'a Organize Hayvancılık Bölgesi kurma fikri benim 11 yıl önce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olduğum dönemde ortaya çıktı. Ancak Türkiye'deki bürokratik engellerden dolayı bir türlü hayata geçiremiyorduk.

2005 yılında Sayın Başbakan'ın başkanlığında Erzurum'da yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda konuyu kendisine arz ettikten sonra tüm kapılar bize açıldı. OHB arazisinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Hedefimiz eylül ayı sonunda inşaatın bitirilmesidir. Almanya'dan siparişini verdiğimiz makineler geçen hafta Türkiye'ye geldi. İzmir'de araçlara yüklenen makinelerimizde bir aksilik çıkmadığı takdirde hafta sonu Van'da olacak. Organize Hayvancılık Bölgesi'nde bin adet küçük ve büyükbaş hayvanla birlikte, hayvan barınağı, sağımhane, hayvan hastanesi olacak. Ayrıca biyogaz üretme tesis projemiz de var. Bununla da elektrik üreteceğiz" dedi.


Vali Karaloğlu ise Başkan Feridun Irak'dan aldığı geniş kapsamlı brifingin ardından Van-Erciş karayolu üzerinde yapımı devam eden Organize Hayvancılık Bölgesi inşaat alanında incelemelerde bulundu. İlk olarak yol kenarında bulunan elma bahçesini gezen Vali Karaloğlu, daha sonra beraberindeki heyetle birlikte proje bölgesinde incelemelerde bulundu. OHB projesini beğenen Vali Karaloğlu, hayata geçmesi halinde Türkiye'ye örnek olacak projenin kendisini heyecanlandırdığını söyledi. Başkan Irak ve Yönetim Kurulu Üyelerine iyi niyetlerini bozmamaları tavsiyesinde de bulunan Vali Karaloğlu, "Pasta küçükken kavgaya başlamayın. Pasta büyüsün hepinize yeter. Küçük tesislerin kurulması halinde de bölgedeki hayvancılığın gelişmesine sebep olur. Bu proje hayata geçerse Türkiye için çok ciddi bir model sunmuş olursunuz" dedi. Vali Karaloğlu, OHB'nin ekim ayının ilk haftasına yetişmesi halinde de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van'a yapacağı ziyaret sırasında açılışını yaptırmayı düşündüklerini belirtti.
Son 6 yılda Van'daki çiftçiye hükümetin sadece tarımla ilgili 368 milyon TL destek aktardığını, ancak verilen paranın yatırıma dönüştürülmediğini üzüntüyle gördüğünü belirten Vali Karaloğlu, OHB projesinin bu anlamda önemli olduğuna vurgu yaptı.

İha
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2009 Cumartesi 15:13:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?