7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van: 58 milyar para cezasına çarptırılan gazeteciler açlık grevine başladı

Yayınladığı bir makale için istenilen cevap ve düzeltme metnini yayınlamadığı için 58 milyar lira para cezasına çarptırılan Van’da haftalık yayın yapan yerel Şehrivan Gazetesi’nin çalışanları, açlık grevi başlattılar.

Açlık grevine başlanması dolayısı ile gazete çalışanlarını ziyaret eden Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyeleri, sorunun çözümü için destek verdiler.

Şehrivan Gazetesi çalışanlarının bugün saat 09.30’da dönüşümlü başlattıkları açlık grevine meslektaşlarından tam destek aldılar. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ergin Sarı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, gazetelerine hukukun verdiği cezaya saygılı olduklarını, ancak bunun caydırıcı olmaktan çok, yok edici olduğunu söyledi.

İlgili yasanın çok ağır hükümler içerdiğini anlatan Sarı, yerel bir gazeteye 58 milyar değil, 1 milyar lira ceza verilmesi halinde bile o gazetenin yok olacağını belirterek, "Haftalık yerel bir gazetenin sermayesi 2 bilgisayar, 1 yazıcı, 1 telefon ve 1 de fotoğraf makinesidir. Biz gazete olarak bu parayı ödeyemeyeceğimizi göre yazı işleri müdürümüz iç hukuk kurallarına göre büyük bir ihtimalle ceza evine girecektir. Bugün başlattığımız açık grevi sadece sembolik olup, gerekli yasal düzenlemeler yapılma yönündeki talebimizi yansıtmaktadır" şeklinde konuştu.

Gazetenin Sorumlusu İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Aziz Aykaç ise yaptığı açıklamada, basın özgürlüğünün gündemde tutulduğu ve dile getirdiği bir günde ceza aldıklarını söyledi. Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün kutlandığı bir günde 58 milyar lira ceza verilmesinin ise olayın en ilginç tarafı olduğunu belirten Aykaç, cezanın, bu kadar çalışanın yok edilmesi demek anlamına geldiğini belirten Aykaç, "Bize gelen tekzip mektubunu zamanında yayınlamadığımızdan dolayı 58 milyar lira gibi büyük bir rakamla cezalandırıldık. Bir mahalli gazete olarak bu parayı ödeme imkanımız yok. Mevcut yasalara göre bundan sonraki süreçte her gün katlamalı olarak ceza artacak. Bizim buradaki amacımız Basın Yasası’na dikkat çekerek bu ağır ceza maddelerinin hafifleştirilmesidir. Biz bu cezayı hak etmedik, bunun yerine gazetemize kapatma cezası verilseydi daha iyi olurdu" dedi.

Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyelerinin de destek için bulunduğu basın toplantısında bir açıklama yapan Dernek Başkanı M. Emin Toker ise yasaların toplumun düzenini sağlamak için kurulduğunu, buna da uymanın herkesin görevinin olduğunu belirtti. Toker, burada esas irdelenmesi gereken hususun yasalarla ilgi eleştirileri olduğunu, yerel bir gazeteye verilen cezanın caydırıcı olmaktan öte, tamamen onu ortadan kaldırılmaya yol açtığına değinerek, "Mahkemenin verdiği bu karara bütün arkadaşlarımız ve bizler de saygılıyız. Ancak bir umudumuz devam eden kanun sürecin sonunda gazetenin kapanma noktasına gelmesine mahal vermeyecek şekilde sonuçlanmasıdır. Şehrivan Gazetesi’nin almış olduğu para cezası karşısında bütün gazeteci arkadaşların bir dayanışma içerisine girerek çalışanlara destek vermesi, gelecekte bu ve buna benzer olayların yaşanması halinde sağlanacak birliktelik ve dayanışma için bize umut vermiştir. Bu destekten dolayı bütün gazeteci arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.
Haftalık yayın yapan yerel Şehrivan Gazetisi çalışanları, dönüşümlü olarak 3’er kişilik birer grup halinde grevlerinin devam edeceğini belirttiler.

VAN-(İHA)
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2004 Salı 14:48:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?