6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Van: Alman Kalkınma Bankası'ndan Başkan Özgün'e ziyaret

Alman Kalkınma Bankası’ndan (KFW) 4 kişilik heyet Van Belediye Başkanlığı’nı ziyaret etti.
KFW Türkiye Masası Müdürü Kunt Van Rabenau, Proje Sorumlusu Barbara Sanner, Teknik Uzman Wolfgang Schwaad ve tercümanları Serdar Özgün’den oluşan 4 kişilik heyet, bugün Van’a gelerek Belediye Başkanı Burhan Yenigün’ü makamında ziyaret etti.

Belediye Fen İşleri Müdürü Arif Özay ile bazı birim müdürlerinin de hazır bulunduğu görüşmede, Belediye Başkanı Yenigün, Van’ın altyapı ve çevre sorunuyla ilgili heyete bilgi verdi.

Van’ın yüzde 60’lık kısmında kanalizasyon şebekesinin bulunmadığını kaydeden Başkan Yenigün, Haliç’in eski durumuna dönen Van Gölü’nü kirlilikten kurtarmak için kaybedecek zamanlarının olmadığını söyledi. Van Gölü’nün temizlenmesi için 3 trilyon liraya ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Yenigün, hükümetin 600 milyar lira kaynak ayırdığını ifade ederek, "Bu parayla kısa sürede Van Gölü’nü kirlilikten kurtarmak çok zor. Sizle bir an önce mutabakata geçerek aktaracağınız kaynakla, projeyi hayata geçirmek istiyoruz" dedi.

KFW’nin Almanya Ekonomik ve İşbirliği Kalkınma Bakanlığı’na bağlı olduğunu belirten Rabenau’a doğal kaynakların ve çevrenin korunmasına yönelik yapılan projeleri desteklediklerini kaydetti. ’Van Acil Su Kirliliği Önleme Projesi’nin bir kısmının tamamlanarak Türk tarafına aktarıldığını ve Hazine Müsteşarlığı’nda imzaya hazır duruma geldiğini söyleyen Rabenau, "Projenin sözleşme taslağı 2-3 haftaya kadar size gelecek. Bu sözleşmeyi ne kadar kısa sürede gerekli yerlerden imzadan çıkarırsanız. Uluslararası konsansiyon firma o kadar çabuk gelip, çalışmalara başlayacaktır" diye konuştu.

Başkan Yenigün, ekip olarak bu çalışmaları süratli bir şekilde takip ettiklerini ve bürokratik engelleri aşacaklarına inandığını belirterek, "Güçlü bir hükümetimiz var. Bu konularda bir sorun çıkacağını tahmin etmiyorum. Çok acil sözleşme tarihi istiyoruz" şeklinde konuştu.

Heyetler daha sonra basına kapalı olarak görüşmeye devem ettiler. Heyetin yarın Van’dan ayrılacağı ifade edilirken, KFW’nin Van Acil Su Kirliliği Önleme Projesi çerçevesinde, içme ve atık su ile arıtma tesisinin rehabilitasyonu için tümü hibe olmak üzere 600 bin eurosu teknik elemanların eğitimi olmak üzere, 11.1 milyon euro mali destek planladığı öğrenildi.

VAN-(İHA)
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2004 Salı 16:22:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?