7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van: Eski vekil Bayram'ın avukatlarının itirazını üst mahkeme reddetti..

Oğlu ile şoförünün polis tarafından gözaltında tutulduğu sırada, kaçırılması suçuna azmettirdiği iddiası ile tutuklanan Van eski Milletvekili Mustafa Bayram'ın avukatlarının bir üst mahkemeye yaptıkları itirazın reddine ve tutukluluk halinin devamına karar verildiği kaydedildi.
Dün öğleden sonra Mustafa Bayram'ın avukatları olan Van Bölge Barosu Başkanı Ayhan Çabuk ile Baro eski Başkanı Hüsnü Ayhan ve Fehim Oflas, Fesih Kınav, Halil Kartal'ın ortak imzasıyla, 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne tutuklamaya itiraz ve Bayram'ın tahliyesi istemini içeren itiraz dilekçesine, mahkeme tarafından 'red' kararı verildiği belirtildi. Adliye binasında bulunan Avukatlar Odası'nda basın mensuplarına bilgi veren Van Bölge Barosu Başkanı olan Mustafa Bayram'ın avukatı Ayhan Çabuk, delillerin henüz toplanmamış olması ve özellikle eylemin kamu çalışanlarına, düzenine ve otoritesine yönelik eylem olduğu yönünde değerlendirme yapılması gerekçesiyle, itirazın reddedildiğini söyledi. Bundan sonra iddia makamının iddianameyi hazırlayarak dava açmaları ile yapılacak yargılamada karar verileceğini söyleyen Çabuk, "Kanaatimizce, davanın Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılması gerekir. Bu mahkemede duruşma aşağı yukarı bir ay sonra yapılır" dedi.
Görevli mahkemenin dava açmasından sonra tekrar tahliye itirazında bulunacaklarını da belirten Çabuk, müvekkilinin tutuklama kararının ilgili mahkeme tarafından tekrar görüşüleceğini ifade etti. Çabuk, "Delillerin toplanmaması mahkemenin gerekçesidir. Kanaatimize göre tutuklanmasını gerektiren toplanmamış deliller yok gibi. Delillerin aşağı yukarı tamamı toplanmış. Aksine, toplanacak olan deliller arasında özellikle telefon kayıtları gibi deliller var. Bu telefon kayıtlarının dosyaya gelip girmesi halinde, müvekkilimin savunmasını destekleyecek bazı gelişmeler ortaya çıkacak. Delillerin toplanması, müvekkilimin lehine durumlar ortaya çıkaracak" diye konuştu.
Gözaltında bulunan Hamit Bayram'ın kaçırılması olayı ile birlikte 48 kilo eroinin kaybolduğu iddialarını soran basın mensuplarına ise Çabuk, bunların sadece bir iddia olduğunu, sanığın gözaltında tutulduğu zaman böyle bir şey söyleyip söylemediğini bilmediklerini kaydetti. Çabuk, "Bunlar polisin iddiaları. Böyle bir şey var mıydı, yok muydu biz bilmiyoruz" şeklinde konuştu.
Asliye Hukuk Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği tarafından Bayram'ın avukatlarının yaptığı itiraz üzerine verilen kararda, "Yüklenen suçlamaların vasıf ve mahiyetine, eylemler ile ilgili uygulanabilmesi muhtemel kanun maddelerinin öngördüğü cezaların nevi ve miktarı ile bu maddelerin korumayı hedeflediği hukuki yarara, delillerin henüz yeterince toparlanmamış bulunmasına, tutuklulukta geçirdiği süreye ve olayın iddia edilen gelişme biçimine göre, eylemin kamu çalışanları nezdinde kamu otoritesine yönelik bir eylem olduğunun gözlenmesine ve evrak kapsamında yüklenen suçlamalara vücut verebilecek davranış sergilendiğine ilişkin aleyhinde yeterli delilin bulunduğunun değerlendirilmesine binaen, sanık Mustafa Bayram vekillerinin tahliyeye ilişkin vaki taleplerin reddi ile tutukluluk halinin devamına, sanığın tutukluluk halinin devamına ilişkin bu kararın CMUK'un 107 maddesi uyarınca sanığın yakınlarına, Cumhuriyet Başsavcılığı'nca haber verilmesine" karar verildiği öğrenildi.
iha-van
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2004 Salı 14:26:45
Güncelleme :13 Temmuz 2004 Salı 17:52:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?