6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Van: İl Sağlık Müdürlüğü uyardı: Yılan ve akrep sokmalarına karşı duyarlı olun

Hava sıcaklarının doruğa çıktığı bu günlerde vatandaşların, sıkça pikniğe gitmeleri ve dışarıda yatmaları sonucunda yılan ve akrep sokmalarında büyük artış gözlendiğini belirten Karataş, müdürlük olarak bütün tedbirleri aldıklarını söyledi. Yılan ve akrep sokmalarında ilk müdahalenin çok önemli olduğunu vurgulayan Karataş, bilinçsiz yapılan ilk yardım tedavisini uygulayan kişinin de zehirlenme riskinin bulunduğunu ifade etti. Karataş, "Isırılan yerde nal gibi yarım ay şeklinde diş izlerinin üstünde, yan yana iki tane delici yara açılır. Karşılıklı olan bu yara, zehir dişlerine aittir. İki zehir dişi arasındaki mesafe genişse, yılan büyüktür. " dedi.

Yılan sokmalarında belirtilerin yılanın türüne, büyüklüğüne, hastanın yaşına, ısırılan bölgenin yerine ve derinliğine, ısırık sayısına ve enjekte edilen zehrin miktarına göre değiştiğini kaydeden Karataş, "Ağrı, süratli şişme ve morarma zehirli yılan ve akrebin ısırığını tespitte yeterlidir. Bulantı, kusma,terleme, senkop (bayılma), paralizi, hastanın ağzında metalik ya da kauçuk tadı, hipotansiyon, taşikardi, aşırı tükürük salgılama, konuşma güçlüğü, görme bozukluğu, kas seğirmeleri, gerçek dışı ve anormal duyu hissi, burun kanaması, idrar, dışkı ya da tükürükte kan, pitozis ve nöbetler görülebilir. Hemoraji, böbrek yetmezliği ve hipovolemik şok yaşamı tehdit eden reaksiyon olarak ortaya çıkar." şeklinde konuştu.
Karataş, İlk müdahaleyi bilinçli bir şekilde yapmak gerektiğini ve tecrübesiz kişiler tarafından yapıldığı zaman, ilk müdahaleyi yapan kişinin zehirlenme riski bulunduğu gibi hastaya da zarar verilebileceğini hatırlattı...

iha-van
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2004 Salı 13:04:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?