7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van artık susuz kalmayacak

İsale hattına verilen saniyede bin 600 litre suyun Gürpınar-Edremit İlçeleri’nde meydana gelen arıza, kaçak ve kayıp sebebiyle 400 litrelik bölümünün kente gelmediği bildirildi. Bu amaçla Van Belediyesi İller Bankası Van Bölge Müdürlüğü’nde çalışan teknik ekibe çok kapsamlı bir rapor hazırlattı. Belediye kent merkezindeki suyu 2 Eylül’de keserek kayıp, kaçak ve onarım çalışması başlattı. 24 saat çalışan ekipler 1 hafta olarak belirledikleri çalışmayı 3,5 günde tamamlayarak dün saat:17.00 sıralarında şehir merkezine su vermeye başladı.


Konu ile ilgili olarak Van Belediye Başkan Vekili Zahir Soğanda, Şabaniye Mahallesi’nde bulunan 1 Nolu Su Deposu’nda gazetecilere yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Gürpınar-Edremit İlçeleri’nden Van’a gelen 45 kilometrelik su isale hattından 18 Köy ve Çiçekli Beldesi’nin Vanlı’ların suyunu kaçak olarak kullandığını belirten Soğanda, bazı tedbirler aldıklarını ancak suyu kaçak kullanmaya devam edilmesi halinde gerekli adli ve idari girişimlerde bulunacaklarını söyledi.


45 kilometrelik su isale hattında 55 yerde su kaybının tesbit edildiğini dile getiren Başkan Vekili Zahir Soğanda, "Karayollarının duble yol çalışması sebebiyle isale hattının tahliye ve havalandırma depoları yol altında kalmaktaydı. Van’a gelen 45 kilometrelik su isali hattından Çiçekli Beldesi ve 18 yerleşim birimi kaçak olarak suyumuzu almaktadırlar. Biz bunları kısmen önledik, önlemeye çalıştık. Edremit İlçesi’ndeki Karayolları kampının önünde çatlak ve su kayıpları vardı, onuda tamir ederek önledik" dedi.

Su isale hattından kaçak su kullananların suç işlediğine dikkat çeken Van Belediye Başkan Vekili Zahir Soğanda, 18 Köy ve Çiçekli Belde Belediye yetkililerine çağrıda bulunarak, "Kaçak olarak isale hattından su alan vatandaşlarımız kesinlikle bunun suç olduğunu bilmek zorundadırlar. İzin almadan su aldıkları için hırsızlık suçu işlemiş olurlar ve kamu malını çalmakla yargılanacaklardır. Bizim bu konuda tavsiyemiz ise bu gibi eylemlere tevasül etmemeleridir. Bundan sonra böyle bir durum söz konusu olursa adli ve idari birimleri harekete geçireceğiz. Suç duyurusunda bulanacağız. Muhtarlıklarımıza ve halkımıza son kez seslenmek istiyorum. Gürpınar’dan gelen su isale hattı Van Belediyesi’nin suyudur ve Van halkı içindir. Van halkının parası ile bu su getirilmektedir. O yerleşim birimlerimiz bizden aldıkları bu suyu hak etmemişlerdir. Bu yerleşim birimlerinin su ihtiyaçlarını karşılama yeri Van Belediyesi değil Köyhizmetleridir. Biz belediye olarak onları mağdur etmemek için bazı çözümler bulduk ancak onlarda mutlaka kendi sularını temin etmeleri gerekmektedir. Halkımızın mağdur olmamaları için bu işlemleri yapmaları elzemdir" şeklinde konuştu.

iha-van
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2004 Pazartesi 19:37:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?