7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van Doğalgaza kavuşuyor

AKP Van Milletvekili Yekta Haydaroğlu, İran’dan Van’a gelecek olan doğalgazın altyapı çalışmalarının 2005 yılında başlayacağı müjdesini verdi. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyon Üyesi AKP Van Milletvekili Yekta Haydaroğlu, şehre doğalgazın gelmesi için başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve diğer yetkililerle yaptığı görüşmelerden olumlu sonuç aldıklarını belirtti. Haydaroğlu, 2005 yılında Van’a mevcut Doğubayazıt-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı üzerinden çıkış alınarak, 140 kilometrelik bir branşman hattıyla gaz verileceğini söyledi.

Şehir merkezine ve sanayi tesislerine gaz arzını sağlayacak söz konusu branşman hattının güzergah tespit ve kamulaştırma çalışmalarına başlandığını hatırlatan Milletvekili Haydaroğlu, "Botaş’ın 22 Eylül 2004 tarihli yönetim kurulu kararına göre Van’a doğalgaz verilmesi işi, mühendislik ve yapım olmak üzere iki aşamada ihale edilecek ve tüm çalışmalar 2005 yılında sonuçlandırılacaktır. Van’da doğalgaz kullanılabilmesi için gerekli olan altyapı yatırımlarının (Şehir Ana Basınç Düşürme Ve Ölçüm İstasyonu RMS-A ve Dağıtım Şebekesi) 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu’nun öngördüğü çerçevede kurulacak ve ilgili kuruldan lisans alacak bir gaz dağıtım şirketince gerçekleştirilmesi gerekmektedir" dedi.

Van’ın doğalgaz ihtiyacını belirlemek için, Botaş ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliği ile Türkiye Doğalgaz Pazar Araştırması Etüdü kapsamında, Van’da konut ve sanayi sektöründe doğalgaz yakıt tüketimlerinin belirlenmesine yönelik çalışma da yapıldığını anlatan Haydaroğlu, "Bu çalışmanın sonucunda oluşturulan doğalgaz talep tahmin projeksiyonuna göre; ilimizin konut sektörü doğalgaz talebinin 7 milyon metreküple başlayıp, 2020 yılında 95 milyon metreküpe ve sanayi sektörü doğalgaz talebinin 8 milyon meterküple başlayıp, 2020 yılında 9 milyon metreküpe ulaşması öngörülmektedir. Ayrıca, bu talep tahmin miktarlarının tüketime dönüşme oranı, günün sosyal ve ekonomik şartlarına bağlı olarak değişebileceği gibi değişen şartlarda yeni varsayımlarla bu projeksiyonlarda farklılıklar söz konusu olabilecektir. Van’a ve Vanlı’ya yakışır bir şehir için, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hizmetlerimize devam edeceğimizi belirtmek istiyorum" şeklinde konuştu

van
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2004 Çarşamba 14:08:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?