2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Van enerji zirvesi toplandı

Van Valisi Özdemir Çakacak, elektrik enerjisi konusunda şimdiye kadar yaptıkları çalışmalar ve bundan sonraki kısa, orta ve uzun vadede hayata geçirecekleri projeleri hakkında ilgili kurum müdürlerinden brifing aldı.


Valilik Ali Paşa Salonu'nda Vali Özdemir Çakacak'ın başkanlığında yapılan toplantıya, vali yardımcıları Ömer Özcan ve Hasan Yılmaz ile Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Van Santralleri İşletme, Türkiye Elektrik İşletme A.Ş. (TEİAŞ) ve Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) müdürleri katıldı. Elektrik enerjisinin üretimi, iletimi, dağıtımı ve pazarlanmasının ele alındığı toplantıda ilk olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren EÜAŞ Van Santralleri İşletme Müdürü Yasin Ilgaz, santrallerinde herhangi bir problemin yaşanmadıkları için bu yıl revizyona ihtiyaç duymadıklarını anlattı. 2007 yılı üretimi hakkında da bilgi veren Ilgaz, ancak bu yıl hedefledikleri üretimin çok altında bir enerji sağladıklarını ifade etti. Bunun sebebinin ise bu yıl ülke genelinde yaşanan kuraklığın olduğunu ifade eden Ilgaz, "Eylül, ekim ve kasım yayında yağışların artmasıyla belirlediğimizi hedefe ulaşabilirdik. Ancak, şu aşamada bunun da çok zor olduğunu görüyoruz. Son 5 yıllık üretime bakıldığından verim kaybı en çok bu yıl yaşanıyor" dedi.


Yaptıkları çalışmaları slayt gösterisiyle anlatan TEİAŞ 17. Grup Bölge Müdürü Kazım Çınar ise, enerji kaynakları ve akışı hakkında bilgi verdi. Bölgede yapılan enerji yatırım çalışmaları ve dağılımı hakkında da bilgi veren Çınar, geçen yıla göre daha iyi olduklarını belirtti. Van'ın doğalgaz dağıtım ihalesini alan AK-SA Firması'nın doğalgaz çevrimi yapacak 80 megavat tesis kuracağını kaydeden Çınar, firmanın üreteceği elektrik enerjisini direk Van merkezine verileceğini vurgulayarak, "Van olarak bu yıl kış şartlarına hazırız" şeklinde konuştu.


Son olarak kurumunun çalışmaları hakkında bilgi veren VEDAŞ Van İl Müdürü Muammer Yavuz, Van'da mevcut olan 200 bin aboneden 193 binin aktif olduğunu kaydetti. Özellikle ilçelerde yaşanan personel eksikliğinden tahsilat ve arıza giderme konularında sıkıntı yaşadıklarını belirten Yavuz, Gürpınar ve Erciş ilçelerinin arıza bölümlerini ise özelleştirdiklerini kaydetti. Son 3 yılda yaptıkları 46 milyon YTL'lik yatırım ile her geçen gün daha iyiye gittiklerini anlatan Yavuz, "Kaçak ve kaybın mutlaka önüne geçilmelidir.

Yaz aylarında 40 megavat yük çekiyoruz. Ancak kış aylarına gelindiğinden bu enerji miktarı 110-120 megavat arasında değişiyor. Aşırı yüklemeden dolayı elektrik kabloları adeta eriyor. Her yıl Van'da 25 bin elektrik ocağı satılıyor. Vatandaşlar, kalorifer tesisatlarını iptal edip, yerine klima ve elektrik ocaklarını kullanıyor. 20 yıl önce 100 bin nüfusa göre yapılan elektrik şebekesiyle bugün 200 bin aboneye hizmet veriyoruz. Bu yılların ihmalidir. Bir günde yapılacak bir iş değildir. Bizim mutlaka bu geçiş sürecinde tasarruf yapmamız lazım" dedi.
Toplantı, kurum müdürlerinin Vali Çakacak ve basın mensuplarının sorularını cevaplandırmaları ile son buldu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 15:08:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?