5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Van-Et'e yapılanma yaradı

Türkiye'nin en büyük entegre et tesislerinden biri olan ve 2006'da Metro Grubu'na geçtikten sonra yeniden yapılandırılması tamamlanarak 8 şirketli holding haline gelen Van-Et'in adı "Metro Ticari ve Mali Yatırımlar A.Ş." olarak değiştirildi.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Ziraat Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) tarafından bundan 32 yıl önce kurulduktan sonra hisseleri Van Özel İl İdaresi'ne devredilen ve 2006 yılında Galip Öztürk tarafından satın alınan Van-Et, 8 şirketli holdinge dönüştü. Türkiye'nin en büyük entegre et tesislerinden biri olan ve Öztürk'ün sahibi olduğu Metro Grubu'na geçtikten sonra yeniden yapılandırılması tamamlanan Van-Et'in adı da "Metro Ticari ve Mali Yatırımlar A.Ş." olarak değiştirildi. Mayıs ayından beri bünyesindeki sekiz şirketle faaliyet gösteren Metro Ticari ve Mali Yatırımlar (Van-Et), Galip Öztürk'ün borsada topladığı hisselerin ardından Van Özel İl İdaresi'ndeki payları da satın almasıyla Metro Grubu'na geçmişti.

Et üretimi Van-Bes'te
Van-Et'in bünyesindeki et üretim faaliyeti, yine mevcut bağlı ortaklık konumundaki Van-Bes şirketine devredildi. Et üretimi Van-Et'in bünyesinde farklı bir şirketin faaliyet alanı olarak devam edecek ve Van-Et, Metro Ticari ve Mali Yatırımlar A.Ş. unvanıyla holding yapısında karayolu taşımacılığı, enerji, madencilik, turizm ve gıda sektörlerinde yeni yatırım fırsatlarını değerlendirerek büyümeye devam edecek.

Van ve çevresindeki bölgesel, sektörel riskleri dağıtmak için yeni faaliyet alanları belirlenmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Üstün, "Bu sebeple yatırım çeşitlemesine giderek yönetsel anlamda holding yapısına geçme kararı aldık. Bu çerçevede şirketimizin faaliyet alanlarını genişleterek, gelişen sektörlerde yatırım yapabilmesi ve sinerji yaratabilmek için yapısal değişikliğe gittik" dedi.

Yatırımcı hakları korundu
2006 yılında Van-Et'i, Van İl Özel İdaresi'nden mali problemleri ve gelecek kaygısı olan bir şirket olarak devraldıklarını belirten Üstün, et sektöründe yaşanan olumsuzluklar, yılların yönetim hantallığı ve bunlara eklenen bölgesel zorlukların Van-Et'i, yeniden yapılandırmaya yönelttiğini belirtti. Üstün, "Tek sektörde dikey büyüme yerine riski dağıtarak farklı sektörlerde yatay büyüme tercih edildi, bu doğrultuda 7 farklı şirket kuruldu. Son olarak da ülkemizin karayolu taşımacılığında lider firması olan Metro Turizm Seyahat Organizasyon ve Ticaret, Van-Et bünyesine dahil edildi" diye konuştu.

Satın almanın küçük, büyük tüm yatırımcı ve ortakların haklarını koruyacak şekilde düzenlendiğini vurgulayan Üstün, "İki farklı bağımsız mali kuruluşa yaptırılan değer tespitinin sonucunda oluşan fiyata yüzde 13,6 oranında indirim sağlanarak yaklaşık 115 milyon TL'ye satın alma gerçekleştirilmiştir. Ödemeler şirketimizin mali durumuna uygun olarak gerçekleşecek ve gecikme faizi uygulanmayacaktır. Metro Turizm'in bünyeye alınması ile 2008 yılında 40 milyon TL olan Metro Ticari ve Mali Yatırımlar'ın cirosu bu yılsonunda yaklaşık 500 milyon TL'ye ulaşacak" açıklamasında bulundu.

Üstün'ün verdiği bilgiye göre, Metro Ticari ve Mali Yatırımlar, Türkiye'nin önde gelen holdingleri arasında yer almak için maden, turizm ve ulaştırma alanlarında büyüyecek. Yılın ilk üç ayında 5.5 milyon lira kâr açıklayan Metro Ticari ve Mali Yatırımlar A.Ş, önümüzdeki 5 yıllık dönemde 40 milyon TL olan sermayesini 300 milyon TL'ye, cirosunu ise 1 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor.

Van-Et bünyesindeki şirketler

Metro Turizm Seyahat Organizasyon: Yolcu taşımacılığı yapan şirketin yüzde 99,38'i Van-Et'e ait.
Metro Enerji Paz. ve Dağıtım Hiz. A.Ş.: Enerji üretim ve dağıtımı. Van-Et'in payı yüzde 94.
Metro Maden Paz. ve Dağ. Hiz. A.Ş.: Madencilik alanına yoğunlaşan şirketin yüzde 94'ü Van-Et'e devredildi.
Van-Bes Besicilik Sanayi: Van-Et et üretim ve satışı yapan şirketin yüzde 99,15'ine sahip.
Metro Yağlı Turistik Tesis İşletmeciliği ve Petrol Ürünleri: Kırıkkale'deki yol tesisinin yüzde 99'u Van-Et'in.
Metro Turizm Otelcilik ve Petrol Ürünleri: Edirne`deki yol tesisinin yüzde 96'sı Vanet'in.
Metro Çarşamba Kargo Taşımacılık: Vanet yüzde 40'ına sahip.
Metro Kargo Lojistik: Vanet'in yüzde 80'ine sahip olduğu 100 bin TL sermayeli şirketin bu yıl faaliyete geçmesi planlanıyor.

Referans
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 15:14:36
Güncelleme :11 Haziran 2009 Perşembe 15:50:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?