4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Van Gölü göz göre göre yok oluyor!

Van Sağlık İl Müdürü Dr. Muhammed Güzel Kurtoğlu, alınan su numuneleri ve görsel tespitlere göre geçtiğimiz yıllara oranla Van Gölü kirliliğinin arttığını belirtti.

İl Hıfzıssıhha Kurulu üyeleri, bugün Van Gölü kıyısındaki İskele Mahallesi’nde incelemelerde bulundu. Sağlık, Tarım, Kültür ve Turizm Müdürlükleri ile Van Belediye Başkanlığı yetkililerinden oluşan kurul üyelerinin, çalışmalar sonucu "Van Gölü’nü Kirleten Unsurlar ve Alınması Gereken Önlemler" adı altında bir rapor hazırlayacakları belirtildi. Devlet Demir Yolları Müdürlüğü’ne ait lojmanların kanalizasyon borusunun direk göle aktığını gören üyeler, bunun gibi yüzlerce tesis ve kuruluşun bulunduğunu ifade etti.

İskele Mahallesi’ndeki tüm sahili gezen kurul üyeleri arasında yer alan Sağlık İl Müdürü Dr. Muhammed Güzel Kurtoğlu, Van Gölü’nün ciddi anlamda kirlendiğini kaydetti. Dr. Kurtoğlu, "Burada bir lojman kanalizasyonunu direk olarak göle bağladığını hep birlikte gördük. Ama maalesef bunun gibi yüzlercesi vardır. Toplumsal eğitim olmadığı zaman palyatif tedbirlerle göl kirliliğinin önüne geçilmesi mümkün değildir" dedi. Gerek belediye, gerekse sivil toplum kuruluşları olarak son zamanlarda gölün kirletilmesini engellemek için ciddi çalışmalar yapıldığını anlatan Dr. Kurtoğlu, çalışmaların toplum olarak desteklenmesi gerektiğini, aksine kurumların tek başına yeterli olmadığını anlatarak şunları söyledi:

"Valimizin başkanlığında İl Hıfzıssıhha Kurulu olarak bazı kararlar aldık. Aldığımız kararlar doğrultusunda tüm kurum ve kuruluşların ortak olarak katılımını sağlayıcı yönde bazı tedbirler aldık. İnşallah bunu uygularız ve toplumumuz ve Van halkından destek görürüz. Bir gerçek var ki Van Gölü’nün önceki yıllara kıyasla gittikçe daha çok kirlendiğini görüyoruz. Gerek aldığımız numunelerde, gerekse görsel olarak gittikçe Van Gölü daha çok kirleniyor. Göle girilmemesi noktasında da ciddi anlamda risk teşkil eden yerlerin olup, olmadığı konusunda bir sonuca ulaşamadık. Yaz aylarında gölün tüm sahillerinde numuneler alarak önceki yıllarda alınanlarla kıyaslayarak sonuca ulaşmaya çalışacağız. Sonuçları laboratuar ortamında görmeden bir söylemek mümkün değildir. Ancak tavsiye niteliğinde bazı şeyler söyleyebiliriz. Eğer göle girilecekse daha temiz yerlerde girilmesi gerekir. İskele sahilinde her gün belediye ekipleri çöp toplanmasına rağmen kirleniyor. İnsanlara her gün çöp toplanan alana gidip, burada yüzün demek de çok zor. İnsan en değerli varlıktır. İnsanın sağlığı her şeyden daha önemlidir. Bu bağlamda insanlarımızın da tedbirli olması gerekir ve bizim de onları uyarmamız gerek."

İHA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2005 Pazartesi 17:27:30
Güncelleme :26 Nisan 2005 Salı 15:26:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?