5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

'Van Gölü hepimizin'

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, dünyada eşi ve benzeri görülmeyen Van Gölü'nün kendine özgü mavisinin seller ve erozyonla giderek kaybolduğunu söyledi.


Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Erciş Meslek Yüksek Okulu'nda düzenlenen 'Van Gölü Hepimizin, Toplumsal Duyarlılık Oluşturma Projesi" tanıtım toplantısına katılarak bir konuşma yapan Yrd. Doç. Dr. Özgökçe, toprak erozyonunun insanları açlığa, yoksulluğa ve göçe zorlayan önemli bir ekolojik sorun olduğunu belirtti.

Toprak erozyonu ve sellerin başta Van Gölü olmak üzere bölgedeki diğer göller için de önemli sorun olduğunu anlatan Özgökçe, "Bu durum, Van Gölü'nde önemli bir sorun olarak ele alınmalıdır. Çünkü erozyon ve sel nedeniyle gölün dibindeki balçık oluşumu hızla yayılmaktadır. Özellikle gölü besleyen derelerdeki toprak ve çakıllar, ani yağışlar sonucu yüklü olarak göle akmaktadır. Dünyada eşi ve benzeri görülmeyen Van Gölü'nün kendine özgü mavisi, seller ve erozyonla giderek kaybolmaktadır. Göl çevresinde erozyonla mücadelenin program dahilinde uygulanması gereklidir" dedi.


Van Gölü çevresinde yayılan bazı bitkilerin erozyon, sel ve taşkınların önlenmesindeki yerinin küçümsenmemesi gerektiğini de bildiren Özgökçe, bölgede yayılan derin odunsu köklü, yastık formundaki çok yıllık bitkilerin yanı sıra göle akan tatlı su yatak ve ağızlarındaki bitkilerin de erozyon, sel ve taşkınları önleyen önemli unsurlar olduğunu ifade etti.

Özgökçe, Van Gölü kıyı kesimlerinin ortalama yüzey eğiliminin yüzde 15'in üzerinde olduğunu belirterek, bu bitkilerin özellikle tahribata uğramış ağaçsız alanlarda, toprağın ana kaya üzerinde tutulmasını sağladığını söyledi. Van Gölü çevresinde yaptıkları arazi çalışmaları sonucu, bu bitkilerin yerel halk tarafından yakacak veya hayvan yemi olarak kullanılmak üzere yoğun şekilde söküldüğünü belirlediklerini bildiren Özgökçe, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Doğu Anadolu Bölgesi'nde toprağın son bekçisi olan gevenlerin bilinçsizce sökümü sonucu, toprak tamamen korumasız hale gelmiştir. Geven sökümünün olumsuz etkisi, ilkbahar ve sonbahar aylarında kendisini göstermektedir. Bu mevsimlerde toprağın üst tabakası sellerle akıp gitmekte, yerleşim alanları su ve çamur altında kalmaktadır."


Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, tanıtımın ardından öğrencilerin sorularını da yanıt verdi. Proje tanıtımına Erciş Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Ömer Terzioğlu, MYO Müdür Yardımcısı Mahmut İhtiyaroğlu, Proje Danışmanı Sosyolog Elfesya Kalay ile öğrenciler iştirak etti.

İha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 17:32:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?