3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Van Göl'ü kirleniyor!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fevzi Kılıçel, bu şekilde gitmesi halinde Van Gölü'nün kısa sürede kirlenmesinin mümkün olacağını belirterek, bu konuda süre veremeyeceklerini söyledi.


Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Van Bölge Müdürlüğü ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen 5. Dünya Su Forumu Bölgesel hazırlık sürecinde 'Van Gölü Hidrolojisi ve Kirliliği' konulu konferans bugün düzenlenen üç çalıştay oturumuyla son buldu. Gevaş ilçesinde bulunan DSİ Van 17. Bölge Müdürlüğü Eğitim ve Dinleme Tesisleri'nde dün Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in katılımı ile başlayan konferans bugün devam eden oturumlarla sona erdi.


Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Şorman, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Yurtal ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fevzi Kılıçel başkanlığında gerçekleştirilen oturumlarda 'Van Gölü su seviye değişimleri ve alınacak önlemler', 'Su kaynakları yönetimi ve iklimsel değişimler' ile 'Van Gölü kirliliği ve çevre yönetimi' konularında katılımcılar bilgilendirildi.


Katılımcılara bilgi verdikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Van YYÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fevzi Kılıçel, Van Gölü kirliliğinin tespit edilmesinin çok önemli olduğunu kaydetti. Kirliliğin tespiti için cihazların eğitimli uzmanlar tarafından kullanılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Kılıçel, bu sayede kirliliğin doğru tespit edilebileceği ve buna uygun kontrol çalışması yapılabileceğini anlattı. Van Gölü için kirlilik envanteri ve kirletici kaynaklarının tespitini yaptıklarını da dile getiren Doç. Dr. Kılıçel, bunların uzaktan algılanma teknikleri ile desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Kılıçel, "Çöp depolama sistemleri ve kanalizasyonlar büyük sorunlar oluşturmaktadır. Küresel ısınmadan kaynaklı iklim değişikliği, yöremizdeki yağış rejimini olumsuz etkilenmekte ve sel erozyonunu doğurmaktadır. Kırsal kesimde yerleşimler, dere kıyılarında olduğu için taşkın durumunda Van Gölü'nü besleyen dereler kirlenmektedir. Dolayısıyla Van Gölü de bu kirlilikten nasibini almaktadır.
Belediyelere büyük görevler düşmektedir. Belediyeler planlamalarını daha bilinçli bir şekilde gerçekleştirmelidir. Belediyeler de kendi aralarında işbirliği halinde çalışmalıdırlar. Ancak belediyelerin de gerekli tedbirleri alabilmesi için yeterli bütçeye sahip olmadıkları da unutulmamalıdır. Bu konuda her kurum kendi alanında ayrı ayrı çalışma yapmalıdır. Ancak verimliliğin sağlanabilmesi için bu konuda çalışan bütün kurumların, sivil toplum örgütlerinin ve üniversitelerin işbirliği ve koordinasyon halinde çalışmaları, ortak projelerde bulunmaları, ellerinde bulunan veri ve dokümanların ortak kullanımları sağlanmalıdır. Gerekirse bu konuyla ilgili valiliğe bağlı bir koordinasyonun merkezi kurulması faydalı olacaktır" dedi.


En büyük kirleticiler olan bölge halkının bilinçlendirilmesi için bireyden başlanarak bir eğitim çalışması yapılması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Fevzi Kılıçel, bu çalışmaların Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve medya kuruluşları işbirliğiyle yapılması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Kılıçel, "İleriki yıllarda bu toplantıların tekrar yapılması ve burada yayınlanacak sonuç bildirgesinin ele alınarak konunun devamlılığı sağlanacaktır" şeklinde konuştu.


Van Gölü'nün kirli olduğunu söyleyemediklerini de ifade eden Doç. Dr. Kılıçel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Van Gölü büyük bir göl. Ama kapalı bir havza. Ben ağır metal üzerinde çalışıyorum. Ama Van Gölü'nde ağır metal var diyemiyorum. Çünkü normal seviyededir. Van Gölü sodalı bir göl olduğu için ağır metaller soda ile birlikte dibe çöküyor. Şuan kirlilik var demiyorsak, ileride kirlenmeyecek anlamına gelmez. Şuan kirlilik yok. Ama ileride kirlenmesi mümkündür. Biz kriz yönetimi değil, risk yönetimi tercih ediyoruz. Kriz olduktan sonra göl kirlendikten sonra tedbir almanın bir faydası yoktur.

Onun için risk var.Bu riski ortandan kardırmak için tedbir almaya çalışıyoruz. Van Gölü kirliliğine bir süre veremiyoruz. Ama yarın da kirlenebilir. Bir sene sonra da kirlenebilir. Bu şekilde giderse kısa sürede kirlenmesi mümkündür. Ancak süreyi veremiyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2008 Cumartesi 10:04:28
Güncelleme :23 Ağustos 2008 Cumartesi 10:10:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?