3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Van Gölü neden kirlendi?

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Van Gölü'ndeki yükselmenin sadece yağışlara bağlı olmadığını belirterek, ''Sıcaklık arttığında da göldeki su seviyesi yükselir'' dedi. 

'5. Dünya Su Forumu Bölgesel Hazırlık Süreci' kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Van Bölge Müdürlüğü ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) işbirliğiyle düzenlenen 'Van Gölü Hidrolojisi ve Kirliliği' konulu konferans, Gevaş ilçesindeki DSİ Eğitim ve Dinlenme Tesisi'nde başladı. Açılış konuşmasını yapan Van Valisi Özdemir Çakacak, 2 gün sürecek toplantının 2009 yılında İstanbul'da yapılacak 5. Dünya Su Forumu öncesinde atılan önemli bir adım olduğunu söyledi. Çakacak, su kaynaklarının yönetimi, korunması ve kullanılmasının dünyanın en önemli sorunu olduğunu belirterek, ''Bu amaçla sorunun çözümüne yönelik olarak tüm dünyada ve ülkemizde çeşitli etkinlikler yürütülmektedir. Dünyanın en büyük su zirvesi olarak adlandırılan 'Dünya Su Forumu', su sorunlarına çözüm bulmak için küresel işbirliğine doğru atılmış en önemli adımlardan biridir. İlki 1997 yılında Fas'ta gerçekleştirilen su forumunun 5'incisinin 2009 yılı Mart ayında İstanbul'da yapılması bizler için önemli bir adımdır. Bu foruma hazırlık amacıyla düzenlenen DSİ Bölgesel Yurtiçi Toplantıları kapsamında Van Gölü Hidrolojisi ve Kirliliği konulu konferansın hazırlanması ve buradan çıkacak sonuçların 5. Dünya Su Forumu'na altlık teşkil edecek olması, ilimiz açısından önem taşımaktadır'' dedi. 

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise, 'Van Gölü'nde su seviyesinin yükselmesi' konusunda katılımcılara bilgi verdi. Prof. Dr. Kadıoğlu, Van Gölü'ndeki seviye yükselmesiyle ilgili 12 yıl önce çalışma yaptıklarını vurgulayarak, o yıllarda elde ettikleri verileri gelecekle ilişki kurarak anlatacağını söyledi. Van Gölü'ndeki en büyük tehlikelerden birinin kıyı selleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kadıoğlu, kıyıdaki plansız yapılaşmanın, göldeki su seviyesinin
yükselmesiyle birlikte yapıları su altında bırakacağını ve doğal kıyı çizgisini değiştirip bozacağını kaydetti. Prof. Dr. Kadıoğlu, küresel iklim değişikliklerinin denizin su seviyesi yükselmesine neden olduğunu ve bunun Van Gölü'nde de yaşandığını belirterek, ''Şimdi, 'Kuraklık yaşıyoruz, Van Gölü'nde seviye neden yükselsin?' şeklinde düşünebilirsiniz. Fakat Van Gölü sadece yağışla yükselmez, sıcaklık arttığında da göldeki su seviyesinde yükselme olur. Çünkü su ısı olarak genleşir. Yağış olmasa da su ısındığı için su seviyesi genleşip genişler'' şeklinde konuştu. 

İklim değişikliklerinin beraberinde çeşitli sağlık problemlerini de getirdiğini dile getiren Kadıoğlu, "İklim değişikliği ile beraber özellikle bu bölgenin güneyinde sıtma hastalığı artıyor. Tropikal hastalıklara daha da dikkat etmemiz ve sağlık yatırmalarına önem vermemiz gerekir'' ifadelerini kullandı. 

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yaman ise yaptığı sunumda, 'İçme ve Doğal Sularda İnorganik Toksit Metaller' konusunda açıklamalarda bulundu.
Konferansa AK Parti Van milletvekili Gülşen Orhan, DSİ 17. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, YYÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Duran Bolat ve çok sayıda davetli katıldı. Bu arada, 10 üniversiteden 26 bilim adamının 15'i sözlü 22 bildiri sunacağı konferansın öğleden sonraki oturumuna Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de katılacağı bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 16:09:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
çöp avcıs IP: 88.228.168.xxx Tarih : 22.08.2008 15:26:12

bence yetkililerin bakım varmemesi buna neden oldu diyorum ve başka bişi demiyorum bys