7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van Gölü sahilleri gözetleniyor

KİRLİLİĞE KARŞI VAN GÖLÜ SAHİLLERİ GÖZETLENİYOR

Van Vali Yardımcısı Hasan Yılmaz başkanlığında toplanan Umumi Hıfzısıhha Kurulu, çeşitli denetim çalışmalarının yanı sıra, halkın yoğun olarak kullandığı Van Gölü'nün 29 ayrı bölgesinden düzenli olarak örnek alınarak incelenmesine karar verdi.

Van Gölü kıyısında yüzme ve rekreasyon amaçlı olarak kullanılan plajlarda numune alma noktalarının belirlenmesi amacıyla Vali Yardımcısı Hasan Yılmaz başkanlığında düzenlenen toplantıya, Van, Erciş, Gevaş, Edremit, Ünseli, Akdamar ve Çiçekli belediye başkanları, İl Tarım Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baş Tabipliği, Asker Hastanesi Baş Tabipliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri ile 1 Nolu Sağlık Ocağı Tabibi, serbest tabip Op.Dr Mustafa Güneş ve Eczacı Emin Oktay Güvener katıldı.

Gölün, Van il sınırları içindeki 29 sahil bölgesinden alınan numune alma takvimin 15 Haziran - 15 Eylül 2010 olarak belirlenmesine ve 15 günde bir belirlenen noktalardan su numunesi alınıp gerekli tahlillerin yaptırılmasına karar verildi. Numune sonuçlarının yönetmelik değerlerine aykırı çıkması durumunda Sağlık Müdürlüğü'nce ilgili kurumlara gerekli uyarıların yapılmasına ve gerekli yasal işlemlerin başlatılmasını benimseyen kurulun oy birliği ile aldığı diğer kararlar da şöyle açıklandı:

KİRLİ ÇIKAN BÖLGELERE "GİRİLMEZ" VEYA "KİRLİLİK" UYARI LEVHALARI BIRAKILACAK

"Numune sonuçlarına göre kirli çıkan bölgelere ilgili belediyeler veya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından 'Girilmez' veya 'Kirlilik' gibi uyarı levhaları bırakılacak. Van Gölü'ne her türlü kirli suların deşarj edilmemesi için İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından gerekli önlemlerin alınacak. Van Gölü sahilinde bulunan piknik ve mesire alanları, çay bahçeleri, lokanta, otel, yazlık evler gibi yerlerin Çevre ve Orman İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde İl Sağlık Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve göle kıyısı olan belediye başkanlıklarınca her türlü gerekli denetimlerin koordineli bir şekilde yapılarak göl kirliliğinin önlenmesine, kirliliğe neden olanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin ve cezai müeyyidelerin uygulanacak. Göl kıyısında bulunan yerleşim alanlarının kanalizasyon atıklarının arıtılmadan Van Gölü'ne kesinlikle verilmemesi için azami dikkat gösterilecek. Sahil belediyelerinin arıtım tesisleri bir an önce faaliyete geçirilecek. İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce gölde çalışan teknelerden atılan atıkların atılmaması için gerekli önlemlerin alınacak, Piknik ve mesire yerlerinde göle kıyısı olan belediyelerce eleman görevlendirilecek."

KİRLİLİĞE KARŞI VAN GÖLÜ SAHİLLERİ GÖZETLENİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2010 Cumartesi 14:50:00
Güncelleme :26 Haziran 2010 Cumartesi 15:10:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?