5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Van Göl'ü temiz çıktı

Van Sağlık İl Müdürü Dr. Orhan Çetinkaya, alınan numunelerin incelenmesi sonucu halkın yoğun olarak kullandığı Van Gölü sahillerindeki suyun ilgili Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği'ne uygun çıktığını belirtti.

Dr. Çetinkaya, yapılan denetim ve gözlemde ile bazı bölgelerde yoğun bir fiziksel kirlilik belirlendiğini ifade ederek "Göl sahiline piknik ve mesire amaçlı giden vatandaşlarımızın bıraktığı artan çöpler, rüzgarın etkisiyle de gölde yoğun bir fiziksel kirliliğe sebebiyet vermektedir. Tüm Vanlı hemşerilerimizden tek isteğimiz doğal zenginliklerimizi ve güzel Van Gölü'müzü kirletmemek için azami dikkat gösterelim ve kirletenleri de uyaralım" dedi.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dr. Orhan Çetinkaya, Türkiye ve Fransa hükümetlerinin ortaklaşa yürütmekte olduğu Yüzme Suyu Eşleştirme Projesi kapsamında, aralarında Van'ın da bulunduğu sahili olan 33 kentin bulunduğunu belirtti. Geçen yıl Antalya'da yapılan toplantıda alınan kararlar gereği her yıl Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği gereği Van Gölü sahilinde vatandaşlar tarafından en sık kullanılan plaj ve yüzme alanlarından mikrobiyolojik olarak su numunesi alınmakta olduğunu belirten Dr. Çetinkaya "Müdürlüğümüz Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlüğünce yüzme sezonu olan 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında 15 günde bir Van Gölü sahili şeridi olan merkez sahilleri ile Akdamar, Gevaş, Edremit, Ünseli ve Erciş sahilleri olmak üzere 21 nokta belirlenmiş olup, rutin olarak bu noktalardan numuneler alınmaktadır. Geçen yıl alınan 168 adet göl suyu numunesinde sonuçlar Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği'ne uygun çıkmış, sonuçlar gereği için İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne, bilgi için her 15 günde bir Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bildirilmiştir. 2009 yılı çalışmaları ise yüzme sezonundan 15 gün önce numune alımına başlanılmış olup, çalışmalar 15 Haziran 2009'dan 15 Eylül 2009 tarihine kadar devam edilecektir. Bugüne kadar 63 adet göl suyu numunesi alınmış, çıkan 42 sonuç Sağlık Bakanlığı'mıza bildirilmiştir. Sonuçlar Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği'ne uygun çıkmıştır. Diğer 21 göl suyu numunelerinin analiz sonuçları henüz sonuçlanmamıştır" diye belirtti.
Açıklamasında, yapılan denetim ve gözlemde, yoğun bir fiziksel kirliliğin olduğunun tespit edildiğini de belirten Van Sağlık İl Müdürü Dr. Orhan Çetinkaya, "Özellikle yazın göl sahiline piknik ve mesire amaçlı giden vatandaşlarımızın bıraktığı artan çöpler, rüzgarın etkisiyle de gölde yoğun bir fiziksel kirliliğe sebebiyet vermektedir. Tüm Vanlı hemşerilerimizden tek isteğimiz doğal zenginliklerimizi ve güzel Van Gölü'müzü kirletmemek için azami dikkat gösterelim ve kirletenleri de uyaralım" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 17:30:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?