2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Van Gölü temizleniyor

Sualtı atık kirliliğine dikkat çekmek için Sualtı Temizlik ve Bilinçlendirme Hareketi (STH) tarafından düzenlenen II. Uluslararası Deniz Kültürü Festivali kapsamında dalgıçlar Van Gölü'nden bir çok atık madde çıkardı. 

Türkiye'nin 15 ilinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) aynı anda başlayan temizlik organizasyonu Van'da da STH, Van Belediye Başkanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ve Absdiversclub Dalış Okulu işbirliği gerçekleştirildi. 

Ünlü dalgıç Haluk Cecan'ın anısına organize edilen etkinlik çerçevesinde Van Gölü'ne dalan dalgıçlar, sandalye, araba lastiği, ayakkabı, bira şişeleri gibi ilginç malzemeler çıkardı. 

Kirliliğe dikkat çekmek için başlatılan çalışmalarda 3 dalgıç Van Gölü'nden kıyı sahiline çöp taşıdı. Okul öğrencilerin ve vatandaşların meraklı bakışları arasında süren etkinlikte birçok atığa ulaşılırken, gölün altından çok fazla atığın bulunduğu belirtildi. Bir saat süren dalış sonrasında çıkartılan çöpler görenleri hayrete düşürdü.
Dalış sonrası konu ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan STH Van Gölü Sorumlusu Deniz Akyüz, bu organizasyonun katı atık kirliliğine dikkat çekmek amacıyla ünlü dalgıç Haluk Cecan anısına düzenlendiğini belirtti. Türkiye'nin 15 farklı noktasında KKTC'de aynı anda başlayan sualtı temizliği ve bilinçlendirme etkinliğinin burada da başladığını ifade eden Akyüz, gündemin üst sıralarını meşgul eden çevre sorunları konusunda farkındalık oluşturabilmek amacında olduklarını kaydetti. 

Gölden bir çok atık maddenin çıkartıldığını anlatan Akyüz şöyle konuştu:
"Göl altından tabi ki çok katı atık bulunuyor ama Van Gölü'nün de büyüklüğünü düşünürsek bunun hepsini temizlememiz mümkün değil. Aynı anda Van, Mersin, Kıbrıs, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Trabzon, Rize ve KKTC'de çıkartılan katı atıklar tasnif edilip sayılacak ve etkinlik sonunda İstanbul Beşiktaş'ta bulunan merkezde derlenerek kamuoyuna duyurulacak." 

Van Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Sinan Bağlı da Türkiye genelinde başlatılan çalışmanın anlamlı olduğunu ifade ederek, amacın gölün ne kadar kirlendiği konusunda vatandaşları bilgilendirmek olduğunu kaydetti. STH yetkililerine teşekkür eden Bağlı, vatandaşları da gölün kirletilmemesi konusunda daha duyarlı olmalarını istedi. 

Yapılan konuşmaların ardından etkinlik kapsamında 15 büyük ölçekli fotoğraftan oluşan, deniz ve sualtı kirliliğini gözler önüne seren STH Açık Hava Sergisi öğrenciler tarafında gezildi. Çıkartılan atıklarla birlikte hatıra fotoğrafının çekilmesiyle etkinlik sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 15:20:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?