3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Van Gölü yüzleri güldürüyor

Van Gölü, kış mevsiminin bütün şiddetini sürdürdüğü ve hava sıcaklığının eksi 15-20 dereceye kadar düştüğü bugünlerde, ekmeklerini buz gibi sularda arayan balıkçıların yüzlerini güldürüyor. 

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefali balığı, soğuk havaya rağmen gece gündüz avlanmayı sürdüren 165 balıkçının geçimini sağlıyor. Son 15 yılda alınan koruma yöntemleri sayesinde nesli hızla artan inci kefalı bölgeye büyük ekonomik gelir sağlarken, yaklaşık 14 bin aile bu yolla geçimini sağlıyor.
 
Nisan ve temmuz ayları arasındaki üreme döneminde avlanmanın yasak olduğu gölde, kış balıkçılığı olarak bilinen eylül ve nisan ayları arasında avlanma yoğun yapılıyor. Bu sebeple gölde balıkçılık yaparak ekmeklerini kazanan balıkçılar, kışın zor ve çetin şartlarında, sıcaklığın zaman zaman hissedilen sıcaklığın eksi 10 ila 20 derecelere kadar düştüğü gün ve gecelerde gölün sodalı suyunda avlanarak rızklarını kazanıyor. Geçimlerini balık tutarak sağlayan balıkçılar, soğuk havaya aldırış etmeden sabahın erken saatlerinde göle açılıyor. Balıkçılar, gölde saatler süren avlanmadan sonra bereketli geçen bir günün ardından Gevaş iskelesine dönüyor. 

Van Gölü'nde yıllardır balıkçılık yaptıklarını belirten Gevaş Kayıkçılar Kooperatifi Başkanı Recep Avcı, balıkçıların ekmek parası için soğuk havaya aldırmadığını söyledi. Kış mevsiminin şiddetli geçtiğini ve soğuk havanın etkisini gölde daha fazla hissettirdiğini vurgulayan Avcı, kış balıkçılığının yaz sezonuna göre daha bereketli olduğunu ifade etti. Avcı, ''Van Gölü'nde geçen yıllara oranla daha bereketli bir sezon geçiriyoruz. Bu da tek geçim kaynağı Van Gölü'nde avlanmak olan balıkçıların yüzünü güldürüyor. Kar yağışı ve soğuk havaya aldırmadan avlanıp, evimize ekmek götürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Avlanan balıkların kilosunu 75 YKr ile 1 YTL arasında toptancılara satıyoruz. İnci kefali balığının sadece Van ve çevre illerde değil Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de pazarlıyoruz'' dedi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 12:15:28
Güncelleme :23 Aralık 2008 Salı 12:48:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?