3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Van Gölü'nde avlanma yasağı başladı

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen tek balık türü olan inci kefali balığının, üreme alanı olan akarsulara göçünün başlaması nedeniyle avlanma yasağı başladı.


Van Gölü'nden gelip tatlı suyun ters istikametine doğru ilerleyerek yumurtalarını bırakan ince kefali balığının bu dönemde avlanmasının daha kolay olmasından dolayı avlanma yasağı başladı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2002 yılı verilerine göre, Türkiye iç su balıkları üretimi içinde 15 bin ton ile inci kefali balığının birinci sırada yer aldığını söyledi. Sarı, toplam iç su balıklarının yüzde 36'sına karşılık gelen bu miktarın yıllık cirosunun yaklaşık 10 milyon YTL olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Üreme döneminde her balığın karnında 10 bin adet yumurta bulunuyor. İnci kefali balığının hiç bir kuruma ait olmadığı için korunması da vatandaşa düşüyor.Yumurtasını bırakmadan avlanan her balık kaybedilmiş bir hazinedir. Van Kedisi ve otlu peynirinden sonra Van'ın yeni bir markası haline gelen balığa sahip çıkalım" dedi.


Bu dönemde inci kefali balığının avlanması, taşıması, satılması ve satın almasının kesinlikle yasak olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Sarı, av yasağı döneminde sokakta inci kefali satıldığını gören vatandaşların, durumu kolluk kuvvetlerine iletmesini istedi. Avlanma yasağının 30 Haziran 2008 tarihine kadar devam edeceğini dile getiren Sarı, bu arada başlayan avlama yasağının ardından Van Gölü'nde bulunan teknelerin de kıyıya çekildiğini söyledi.

İha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 20:13:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?