25
Nisan
2024
Perşembe
VAN

Van Gölü'nde neler oluyor?

Van Gölü'ndeki Adır ve Çarpanak adalarında yaşam alanı oluşturan çok sayıda martı telef oldu.

Van Gölü'nde bulunan ve başta martılar olmak üzere çok sayıda kuş türünün yaşam alanı olan Adır ve Çarpanak adalarında son günlerde yaşanan martı ölümleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Şube Müdürlüğü ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyan Merkezi yetkililerini harekete geçirdi.

Adada ölen ve hasta olan martılardan uzmanlarca alınan doku ve kan örnekleri üzerinde yapılan incelemede aşırı sıcak ve açlığın etkisiyle öldüğü belirlenen martılar, adalardaki koku ve görüntü kirliliğinin ortadan kalkması için kazılan çukurlara gömüldü.

Adada binlerce martının olduğunu ve bu martıların yüzde 2'lik kısmında ölümlerin yaşandığını belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Şube Müdürü Yunus Bakıcı, yaklaşık bir ay önce vatandaşların ihbarı üzerine adalardaki ölümleri takibe aldıklarını söyledi.

Ölen ve hasta olan martılardan aldıkları örneklerin YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitosyan Merkezinde incelendiğini vurgulayan Bakıcı, kuşlarda herhangi bir salgın vakasıyla karşılaşmadıklarını ifade etti. Bakıcı, adalardaki martı popülasyonunun çok büyük olduğuna dikkati çekerek, "Martılar, insanlardan uzak olduğu için üremek amacıyla buraları tercih ediyor.

Adada çok sayıda martı var ve yaşanan ölümler yalnızca yüzde ikilik kısmını kapsıyor. Bu da her yıl olduğu gibi açlıktan ve aşırı sıcaklardan kaynaklanan bir durum. Zayıf ve genç olan martılar ölürken, ergin martılarda şimdiye kadar ölüme rastlamadık" dedi.

Adadaki kirlilik ve kokunun ortadan kalkması için bir ekip oluşturduklarını anlatan Bakıcı, ekibin, ölü martıları açılan çukurlara gömdüğünü kaydetti. Martıların insanlarla iç içe yaşayan canlılar olduğunu ancak üreme dönemini Van Gölü'ndeki adalarda geçirdiğini belirten YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitosyan Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan da sadece Adır Adası'nda 150-200 bin dolayında yuva bulunduğuna dikkati çekti.

Aslan, ölümlerin üremenin yoğun olduğu dönemlerde yaşandığına değinerek, "Biz de bu konuda Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Şubesiyle ortak çalışma yapıyoruz. Açlıktan ve sıcaklıktan dolayı martılar arasında ölümler yaşanıyor. Biz bu konuda gerekli olan araştırmaları yapıyoruz" diye konuştu.

...
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2013 Perşembe 15:09:38
Güncelleme :18 Temmuz 2013 Perşembe 15:10:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?