7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van Gölü'nde yasak başlıyor

VAN GÖLÜ'NDE İNCİ KEFALİ AVLANMA YASAĞI BAŞLIYOR

Doğa Gözlemcileri Derneği Başkanı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Van Gölü'nde 15 Nisan'dan itibaren İnci Kefali balığı avlanma yasağının başlayacağını belirterek, 75 gün sürecek olan yasak döneminde yaklaşık 300 kişinin görev yapacağını söyledi.

Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayabilen tek balık türü olan İnci Kefali'nin üreme dönemine girmesi nedeniyle avlanma yasağı başlayacak. Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Sarı, İnci Kefali balığının her yıl olduğu gibi bu yıl da göçe başladığını ifade etti. Tatlı sularda yumurtalarını bırakacak olan balıkların üreme dönemlerinin verimli geçirmesini ümit ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Sarı, avlanma yasağının Van Gölü dışındaki tüm gölet ve dere yataklarında da uygulanacağını söyledi. 15 Nisan-30 Haziran 2010 tarihleri arasında İnci Kefali'nin avlanmasının yanı sıra satmasının da yasak olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sarı, "Tüm kamu kurum ve kuruluşların daire amirlerinin katılımıyla şubat ayında bir toplantı yaptık. Geçen yılın değerlendirmesi ve bu yıl alınacak olan tedbirler konuşuldu. Ayrıca Muradiye ve Edremit ilçelerinde yasak döneminde görev alacak askerlere yönelik de bir bilgilendirme toplantısı düzenledik" dedi.

Avlanma yasağı boyunca alınan tedbirleri 4 başlık altında topladıklarını kaydeden Prof. Dr. Sarı, bunlardan birincisi Doğa Gözcüleri Derneği olarak bastırdıkları afiş ve broşürleri dağıtarak halkı bilinçlendireceklerini söyledi. Prof. Dr. Sarı, "15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında öncelikle balığın avlanmaması yönünde tedbirlerimiz var. Dere boylarında balığın avlanması, taşınması ve şehir merkezinde ise satışını engelleyecek tedbirlerimiz var" ifadelerini kullandı.

Avlanma yasağının sürdüğü sürede doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilen yaklaşık 300 kişinin 24 saat esasına göre çalışacağını da dile getiren Prof. Dr. Sarı, "Bu görevlendirilen 300 kişi belki bir anda sahada olmayacak. Ama bu 75 günlük avlanma yasağının sürdüğü dönemde 24 saat esasına göre görev alacaklar. Tüm kamu kurum ve kuruluşları ile ciddi bir görev bölümü yapıldı. Van Valiliği bu iş için çok ciddi kaynaklar ayırdı. Yanı bu yıl alınan tedbirler geçmiş dönemlerle kıyaslanamayacak kadar fazladır" şeklinde konuştu.

Tüketicilere de seslenen Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Lütfen balık almayın, satmayın, satanı gördüğünüz takdirde ise şehir merkezinde iseniz '155 Alo Polis', kırsalda ise '156 Alo Jandarma' telefon hattını arayarak ihbarda bulununuz. Balık satan seyyar satıcılara acımayın, bunlar domates ve salatalık da satabilirler. Bunun için gördüğünüzde acımayın. Balıkçılara da sesleniyorum. Kaçak balıkçılık yapmayın, geleceğinizi karartmayın" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2010 Pazartesi 15:48:03
Güncelleme :12 Nisan 2010 Pazartesi 17:28:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?