4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Van Gölü'ne zehir mi akıyor ?

Van’da, Erciş karayolu üzerindeki Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların bulunduğu bölgeden Van Gölü’ne akan Moralı Deresi’nde görülen köpüklü su incelemeye alındı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Sarı, 20’ye yakın fabrikanın üretim yaptığı bölgede arıtma tesisi olmamasının çevre sağlığı açısından tehlikeli olduğunu söyledi.

Van-Erciş karayolunun 7. kilometresinde bulunan ve yaklaşık 7 sene önce kurulan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikanın hiç birinde arıtma tesisinin bulunmadığı belirtildi.

Faal durumda bulunan 20 fabrikanın yanı başından Van Gölü’ne akan Morali Deresi’nde görülen esrarengiz beyaz köpükler yetkilileri harekete geçirdi. Bölgede incelemelerde yapan ve konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan YYÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Sarı, Organize Sanayi Bölgesi’nde 20’ye yakın fabrikanın üretim yaptığını ve kanunen bunların hepsinin arıtma tesislerinin olması gerektiğini söyledi.

Organize Sanayi Bölgesi’nin kendi atık arıtma tesisinin olması gerektiğine değinen Doç. Dr. Sarı, "Herkes kafasının estiği gibi sulara atıklarını deşarz edemez ama ediyorlar. Şu anda Morali Deresi’nin her tarafı köpüklerle kaplanmış. Bu derede bulunan balıklar, kurbağalar, kaplumbağalar daha sayamadığımız ve bir sürü küçük canlı, şimdi bundan zarar görüyor. Van Gölü çevresinde bulunan sulak alanlardan bir tanesi de Morali Deresi’dir. Bu sulak alanda şimdi su kuşları yuva yapıyorlar, yumurtlayacaklar, üreyecekler ve bu ortamdan zarar görecekler. Eğer kuşlar bu sudan yararlanırsa mutlaka bu atıklardan onlarda etkilenecekler" dedi.

Van Gölü’ne akıtılan atıklardan birinci derecede suyun içindeki canlılar, daha sonra da sulak alanda bulunanların etkileneceğini ifade eden Doç. Dr. Sarı şunları söyledi:

"İnci Kefali Balığı’nın üreme sezonu ve avlanması yasağı başladı. Biz bir taraftan av yasaklarını denetlemeye çalışıyoruz, bir taraftan da hiç hesapta olmayan başka sorunlar çıkıyor. Dolayısıyla yasaları uygulamamız lazım. Yasalarımıza göre hiç kimse aklının estiği gibi buraya atığını boşaltamaz. Eğer boşaltıyorsa, bunun hesabını vermesi lazım. Yetkililerimizi burada işlem yapmaya çağırıyorum. Buradaki aksaklığı gidermelerini ve bunun anında önlenmesini istiyorum".

Çevre ve Orman Müdür Vekili Mehmet Kaptanoğlu ise Morali Deresi’nde incelemelerde bulunarak numuneler aldıklarını söyledi. Aldıkları numuneleri Ankara’ya göndereceklerini ifade eden Kaptanoğlu, "Yaptığımız inceleme sonucu suda oluşan köpükler, tahminen deterjan köpüğüdür. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan işletmecilerden bir tanesi yıkama çalışması yaparken, fazla deterjan kullanmış olabilir. İşletmecilere uyarılarda bulunduk ve Ankara’ya göndereceğimiz numunelerin analiz sonuçlarına göre de gerekli çalışmayı başlatacağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2005 Pazartesi 12:29:05
Güncelleme :22 Nisan 2005 Cuma 14:00:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?