5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Van Gölü'nün kuşları sayıldı

URFALI KUŞÇULAR GRUBU VAN GÖLÜ’NÜN KUŞLARINI SAYDI

 Urfalı Kuşçular Grubu, Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde Kış Ortası Su Kuşu Sayımı (KOSKS) yaptı. Urfalı Kuşçular Grubu Koordinatörü Şükrü Esin, “Urfalı Kuşçular Grubu olarak Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü kapalı havzasında Edremit Sazlıkları, Dönemeç Deltası, Gevaş ilçesi sahili, Göründü Köyü sahili, Çelebibağı Sazlıkları ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi sahilinde sukuşlarının sayımını gerçekleştirdik. Sukuşlarının varlığı sulakalan ekosistemleri için büyük önem taşımaktadır,” dedi. Sayımda Van Gölü kıyılarında yaklaşık 80 flamingo görüldü. Gözlem esnasında kışı geçirmek için Sibiryadan gelen Ötücü kuğular da sayıldı.

Bölgenin soğuk iklim koşullarında gerçekleştirilen Sukuşu sayımında; Ötücü Kuğu, Yeşilbaş, Sakarmeke, Van Gölü Martısı, Küçük Batağan, Karaboyunlu Batağan, Kaşık Gaga, Flamingo, Angıt ve Pasbaş Patka gözlemde sayılan türlerden bir kaçı.

Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) Nedir?

Uluslararası Sulakalanları Koruma Kurumu (Wetlands International) tarafından her yıl Ocak - Şubat aylarında Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) yapılmaktadır. Sayımlar her yıl 100’den fazla ülkede 15.000’den fazla sayıda uzman sukuşu sayımı gönüllüsü tarafından gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde yaklaşık 20 yıldır düzenli gerçekleştirilen bu sayımlar, 2005 yılından beri Doğa Derneği organizasyonu ile gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmaları ülke genelinde kuş gözlemcileri, Çevre ve Orman Bakanlığı desteği ile gerçekleştirmektedir.

KOSKS’nın amacı, sulakalanlar ve türler bazında sukuşu popülasyonlarının kısa ve uzun vadede gösterdikleri değişimlerini, türlerin kış aylarındaki dağılımlarını belirlemek ve ortaya çıkan veriler ışığında alanlar ve kuş türleri için koruma önceliklerini oluşturmaktır. Bu kapsamda KOSKS'lar ülkemizdeki sulak alanların ve sukuşlarının son durumları hakkında çok önemli bilgiler edinmemizi sağlamıştır. Birçok alan ve tür hakkında bilgilerimiz bu sayımlara dayalı olarak gelişmiş, bu sayımlar alan ve tür koruma çalışmalarına, korunan alanların ilan edilmesine yön vermiştir.

 



 

..
Yayın Tarihi : 6 Mart 2009 Cuma 08:47:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
onur kaygusuz IP: 88.233.173.xxx Tarih : 30.03.2009 14:02:16

van gölümüz temiz ve dine uygun seyler olmalıdır. temiz olmalıdır bunun için güzel olmalıdır teşekkürler dedeme ve aileme çok seviyorum onlara burdan  selamlar.  onur kaygusuz bahcelievler yenibosna istanbul