7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van kahvaltısı EMITT'e damga vurdu

VAN KAHVALTISI EMITT'E DAGMASINI VURDU

Van Valiliği tarafından Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat (EMITT) Fuarı'nda sektör temsilcileri, bürokratlar ve basın mensuplarına verilen 'Van Kahvaltısı' büyük ilgi gördü.

Kahvaltı salonları işletmecileri Yusuf Konak, Adnan Timur ve Kenan Coşkun'un katkılarıyla Van Valiliği'nin EMITT Fuar alanında bulunan Marmara Salonu'nda verdiği kahvaltıya Van Valisi Münir Karaloğlu, yardımcısı Halil Berk, Adalet ve Kalkınma Partisi Van Milletvekili Gülşen Orhan, Van Belediye Başkan yardımcıları Abdurrahman Doğar, İdris Canbay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Zeki Taştan, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Vanlılar Federasyonu Başkanı Seyithan İzsiz, İstanbul Van Vakfı Genel Başkanı Müjdat Çelik ve çok sayıda davetli katıldı. Yaklaşık 2 saat süren kahvaltıda davetlilere lavaş ekmekle birlikte otlu peynir, kavut, murtuğa, cacık, kaymak, baldan oluşan menü ikram edildi. Görevli hostesler tarafından kahvaltıya gelen tüm davetlilerin yakasına Van Kedisi'nin olduğu kokart takıldı. Kahvaltı sırasında tüm masaları dolaşan Vali Karaloğlu, davetlilerle yakından ilgilendi. Turizm sektör temsilcilerine Van'ın turizm değerlerini anlatarak, kente davet eden Karaloğlu, ayrıca kahvaltıya katılan basın mensuplarına da röportaj verdi.

Kahvaltıda bir konuşma yapan Vali Münir Karaloğlu, gerçek Van kahvaltısını mutfak ve mekan darlığı sebebiyle tam anlamıyla davetlilere sunamadıklarını belirterek, katılımcıları gerçek Van kahvaltısını Van denizinin kenarında tatmaya davet etti.

"VAN TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ DESTİNASYON MERKEZİ"

Van'ın, Türkiye'nin önemli destinasyon merkezlerinden biri olduğunu belirten Karaloğlu, bölgede yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı hak ettiği yerde olamayan kentin artık bölgenin huzura kavuşmasıyla birlikte yavaş yavaş eski günlere dönmeye başlayacağını söyledi. Karaloğlu "80'li yıllarda Türkiye'ye 2,5 milyon yabancı turist gelirken, Van'a 100 bin yabancı turist geliyordu. Ama bölgede yaşanan olumsuzluklar, talihsizlikler bu yabancı turist sayısını 90'lı yıllarda 3 bine kadar düşürmüştü. 2004'den sonra Van turizmde atağa kalkarak 2008'de yabancı turist sayımız 42 bin, 2009 yılını ise 80 binle kapattık. 550 binde yerli turist ilimize geldi. Biz bu sayının katlanarak devam edeceğine inanıyoruz. Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı 2009'da 29 milyon kişi olarak açıklandı. Bunun 25'te birini alırsanız Van'a 1 milyon kişiden fazla kişinin gelmesi gerekiyordu. Ama inşallah biz 2023 hedefini 1 milyon yabancı turist, 3 milyon yerli turist olarak hedef koyduk. Bu hedefe varmak için de çalışmaya devam ediyoruz. Bu noktada da fuarları önemsiyoruz. EMITT Fuarı da önem verdiğimiz fuarlardan bir tanesi. Kentin bütün dinamikleri, yerel yönetimi, sivil toplum örgütleri, sanayi ve ticaret odamız, valiliğimiz ve önem önemlisi kentteki turizm sektöründe olan iş adamlarımız el birliğiyle EMITT'teyiz. Van standından da Van Valiliği, Van Belediyesi yok. Bütün kurullar var. Artık herkes turizmin gelişmesi noktasında tekrar Van'ı Türkiye'nin en önemli destinasyonlarından birisi olması için çalışma yapıyor" dedi.

"TURİZMDE SADECE VAN'I DEĞİLDE VAN DENİZİ HAVZASI OLARAK ANLATIYORUZ"

Van'da turizm denilince sadece Van şehrinden bahsetmediklerini anımsatan Karaloğlu, "Van denizi havzasından bahsediyoruz. Bu havzada Bitlis Ahlat'ta var, Erciş'te var, Ağrı-İshakpaşa Sarayı'da var. Van denizi havzasında bulunan tüm noktalara ulaşma şansınız var. Valilik olarak her yönüyle sektöre destek vermeye hazırız. Biz bu işbirliği ile Van'ı çok önemli noktalara taşıyacağımıza inanıyorum. İnşallah Van kahvaltısını Van da yapmak dileğiyle katılımınızdan dolayı herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

VAN KAHVALTISI SINIRLARIMIZI AŞTI

Van Milletvekili Gülşen Orhan da, Van'ın turizm değerlerinden bahsetti. Orhan, "Van kültürü ile doğasıyla, tarihi eserleriyle çok güzel bir kentimiz. En önemlisi de Türkiye'nin en büyük gölüne sahip olan bir ilimiz. Van'ın doğal güzelliklerini saymakla bitiremeyiz. Aynı zamanda Urartulara başkentlik yapmış kadim bir kent. Dolayısıyla hem kültürümüzü hem kültürel değerlerimizi hem geleneklerimizi hem yöresel yemeklerimizi halkımızla paylaşmak, onları tanıtmak bizlerin görevidir. Bu fuara katkıda bulunan valimize ve diğer katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Van kahvaltısı artık Türkiye'de markalaşıyor. Artık sınırları aşarak dünyada Van kahvaltısı konuşuluyor. Bu konuda çok güzel etkinlikler yapılıyor. Bu değerlerimize sahip çıkmalıyız. Türkiye'nin renklerinden biridir. Bütün renkler birbirinden güzel, birbirinden değerli. Bugün buradaki bu etkinlikte bulunduğumuz için mutluyum. Umarım bu tanıtım ilimize çok güzel bir değer katacaktır" dedi.

"VALİ KARALOĞLU İLE BİRLİKTE HER ALANDA ÇOK GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPILIYOR"

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu ise, Münir Karaloğlu'nun vali olarak Van'a atanmasıyla birlikte her alanda çok güzel gelişmeler yaşandığına vurgu yaptı. Kandaşoğlu, “Valimizin yaptığı olumlu girişimlere uyum sağlamalıyız. Bunu da bölgeye huzurun gelmesiyle mümkün olur. Bu ili de hakkettiği yere getirmemiz gerekiyor. Bunlar çok önemli gelişmeler. Daha önce herkes kendine göre bir proje hazırlıyordu. Her kafadan bir ses çıkıyordu. Bunlar olacak şeyler değildi. Bu bölgede birlik ve beraberliği sağlayan, iyi önderlik eden, olaya vakıf olan böyle insanlar olunca bu bölgede de bütün sorunlar bitecektir. Van EMITT'te yaptığı tanıtımlarla kendinden söz ettirdi. 15 yıldır Van'ın tanıtımı için hem yurtiçi hem de yurtdışındaki tüm etkinliklere katılıyorum. Ama son 2 günden beri metropol kent olan İstanbul'da Van'ın bu kadar gündeme gelmesi, Van'ın bu kadar ön plana çıkması tamamen sayın valimizin girişimleriyle oluyor. Bu kadar tanıtım kesinlikle maddiyatla olacak şeyler değil. Van 85 yıldır yapamadığı tanıtımı valimiz geldikten sonra yapıyor. EMITT Fuarı'nda Van'ın ön plana çıkması diğer illeri adeta kıskandırıyor. Diğer iller ve sektör temsilcileri bizleri arayarak 'bu işi nasıl başardığımızı' diye soruyorlar. Katılan tüm iller şimdiden önümüzdeki yılda kendi illerinin değerlerini ön plana çıkarmak için çalışmaya başlıyorlar" ifadelerini kullandı.

KARALOĞLU, KÜRTÇE TÜRKÜ EŞLİĞİNDE HALAY ÇEKTİ

'Bak Hele Bak' lakaplı Yusuf Konak, kahvaltı sırasında davetlilere çeşitli bilmeceler sorarak, bol bol hediye dağıttı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İngiliz Dili Edebiyatı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Barlık'ın söylediği Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde Vali Münir Karaloğlu, Van Milletvekili Gülşen Orhan, VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu ve diğer davetliler halay çekti. Kahvaltıya katılan Vanlı sanatçı Celal Yarcı'da Metin Barlık'la birlikte kısa bir düet yaptı.

VAN KAHVALTISI EMITT'E DAGMASINI VURDU
VAN KAHVALTISI EMITT'E DAGMASINI VURDU
İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2010 Cuma 16:38:04
Güncelleme :12 Şubat 2010 Cuma 16:51:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?