6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Van Kalesi'nde 110 yıl sonra namaz

VAN KALESİ'NDE 110 YIL SONRA İLK CUMA NAMAZI

Van Valisi Münir Karaloğlu, 17 Eylül'ün heyecanını yaşadıklarını ifade ederek, "Belki 110 yıl sonra Van Kalesi'nde ilk cuma namazını cemaatle kılacağız. Ecdadımızın yaşadığı, bu toprakları vatan yaptığı mekanlarda 110 yıl sonra cuma kılmak Van halkı için de heyecan verici olsa gerek" dedi.

Kent merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan ve Urartu medeniyeti tarafından sarp bir kayalık üzerine inşa edilen Van Kalesi'nin zirvesine, 1550 yılında Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Süleyman Han Camii'nin restorasyon çalışmaları son aşamasına geldi. Vali Karaloğlu, 17 Eylül 2010 günü 110 yıl aradan sonra ilk cuma namazının kılınacağı caminin restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Caminin iç ve dış kısmını inceleyen Vali Karaloğlu, Van

Kalesi'nin; Van, Türkiye ve dünya tarih mirası için de çok önemli yapılardan bir tanesi olduğunu söyledi. Birçok medeniyet bu kaleden gelip geçtiğini ifade eden Vali Karaloğlu, "Birçok medeniyet el değiştirmiş. En son olarak da Osmanlılar, bu kaleyi 500 yıl kullanmışlar ve bize devredilmiş. Cumhuriyet döneminde maalesef kaleye çok ciddi restorasyon yapılmamış. Bu yıl kalenin hem genel restorasyonu hem kale üzerindeki yapıların restorasyonunu başlattık. Bu yapılardan en önemlilerden bir tanesi belki kalenin

simgesi, belki gelecekte şehrin simgesi olacak yapılardan bir tanesi Süleyman Han Camii. Bu caminin projeleri kuruldan geçtikten sonra biz İl Özel İdaresi kaynaklarıyla caminin ihalesini yaptık ve 17 Eylül'ü kendimize bir hedef koymuştuk. Bugün gelip gördük ki bu hedefe ulaşacağız. Ben emeği geçen bütün arkadaşları tebrik ediyorum" dedi.

17 Eylül'ün heyecanını yaşadıklarını ifade eden Vali Karaloğlu, "Belki 110 yıl sonra Van Kalesi'nde ilk cuma namazını cemaatle kılacağız. Onun için gerçekten heyecan verici bir şey. Ecdadımızın yaşadığı ve bu toprakları vatan yaptığı mekanlarda 110 yıl sonra cuma kılmak Van halkı için de heyecan verici olsa gerek. Biz o gün herkesi buraya davet ediyoruz ama camimiz çok büyük değil. O gün coşkulu bir şekilde vatandaşın katılımıyla sembolik bir açılış yapmak istiyoruz" diye konuştu.

VAN KALESİ'NDE 110 YIL SONRA İLK CUMA NAMAZI
VAN KALESİ'NDE 110 YIL SONRA İLK CUMA NAMAZI
VAN KALESİ'NDE 110 YIL SONRA İLK CUMA NAMAZI
VAN KALESİ'NDE 110 YIL SONRA İLK CUMA NAMAZI
İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2010 Salı 11:46:00
Güncelleme :14 Eylül 2010 Salı 12:10:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?