6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Van Kalesi'nin restorasyonu sürüyor

VAN KALESİ'NİN RESTORASYONU DEVAM EDİYOR

Urartu Kralı 1'inci Sardur tarafından M.Ö. 840 yılında inşa edilen Van Kalesi'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Akdamar Kilisesi, Hoşap Kalesi gibi birçok tarihi mekanı restore eden firmanın proje mimarı Adnan Vural, Osmanlı döneminden beri ilk kez restorasyondan geçirilen kalenin surlarında kullandıkları taşları Urartu dönemindeki madenden, harcını ise İtalya'dan getirdiklerini söyledi.

Doğal bir kaya üzerine inşa edilen Van Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2 milyon liraya restore ettiriliyor. Restorasyon ihalesini alan firma 100 işçiyle çalışmalarını sürdürüyor. Kent merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Van Kelesi'nin restorasyonunu kapsamında yıkılan surlar ve Osmanlı dönemine ait kerpiç yapılar onarılıyor.

Kaleler kenti olarak bilinen Van'ın en önemli kalelerinden olan Van Kalesi'nin Restorasyonunu yapan firmanın proje mimarı Adnan Vural, kale surlarında, İtalya'dan getirdikleri özel bir harç kullandıklarını söyledi. Vural, "İtalya'dan getirdiğimiz birleştirici maddenin özelliği çimento gibi tuz ve kötü bakterileri içinde barındırmıyor. Bir de burada kerpiç yapıyoruz. Kirli çamur, odun külü ve içine saman katarak yaptığımız kalıpları burada kurutarak surlarda kullanıyoruz" dedi.

Vural, surlarda kullandıkları taşları ise Urartuların kaleyi inşa ederken kullandıkları gerçek taş madeninden getirdiklerini anlattı. Adnan Vural, "Bütün kale ve yapılan surlar geniş olarak incelendi. Biz de burada elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda bölgede inceleme yaptık ve yapılan araştırmanın ardından Urartular döneminde sur taşlarının getirildiği madene ulaştık. Biz de şu anda bu madendeki taşları alarak surların yapımında kullanıyoruz" diye konuştu.

VAN KALESİ'NİN RESTORASYONU DEVAM EDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2010 Salı 15:18:03
Güncelleme :17 Ağustos 2010 Salı 15:21:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?