7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van Kalesi'nin tarihi dokusu korunuyor

Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından, Van Kalesi SİT alanı içerisinde kalan parsellerin ada ve pafta numaralarının, tekrar belirlendiği kaydedildi.
1994 yılında yapılan çalışma sonucu Van Kalesi'nden, Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampus alanının bulunduğu Bardakçı Köyü'ne kadar geniş bir bölge, SİT alanı içine alınmıştı. Bu bölgenin büyük kısmının, SİT alanı kapsamına girmediği gerekçesi ile Van Tapu Sicil Müdürlüğü'nün yaptığı girişimler sonucu, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, SİT alanlarını yeniden belirledi. Buna göre 1., 2. ve 3. derece arkeolojik SİT alanı ile 1. derece doğal SİT alanı sınırları içinde kalan parsellerin ada ve numaraları, tekrar belirlendi. Kararın, Van Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılacak olan ilanın ardından yürürlüğe gireceği, ayrıntılı bilginin Kadastro Müdürlüğü'nden alınabileceği belirtildi.

VAN KALESİ
Şu anki Van Kalesi'nin bulunduğu alanda kurulu ve Urartu Devleti'nin başkenti olan Tuşpa, Urartu Kralı 1. Sarduri tarafından M.Ö. 825-840 tarihleri arasında kurulmuş. Kalede Urartulardan kalma Madır (Sardur) burcu, analı-kız açık hava tapınağı, 1. Argişti kurucular, Meuna ve II. Serduri kaya mezarları, bin merdivenler ile ana kayaya oyulmuş sur duvar yatakları ve sur duvarları bulunuyor. Doğu tarafındaki sur ve kuleler, kuzeybatıya bakan kale giriş kapısı, tahkimat ve diğer beden duvarları, yukarı kale, Süleyman Han Cami ve minaresi ile askeri amaçlı kerpiç ve taştan yapılmış çeşitli yapıların Osmanlı döneminden kalma olduğu bildiriliyor.
Bölgede, Urartular başta olmak üzere, Selçuklular ve Osmanlılar ağırlıklı olmak üzere bir çok tarihi döneme ait kalıntılar yer alıyor.
VAN - İHA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2004 Çarşamba 13:29:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?